Principala dispută referitoare la noua Lege a educaţiei este legată de dreptul minorităţilor de a învăţa în limba maternă istoria românilor şi geografia României. Aleşii Opoziţiei l-au acuzat pe premierul Emil Boc că le plăteşte aliaţilor din UDMR, prin acceptarea acestei prevederi, răsplata pentru susţinerea Executivului, care fără ajutorul Uniunii ar fi fost demis de Parlament. În afara dreptului minorităţilor de a învăţa în limba maternă cele două discipline menţionate mai sus, noul act normativ mai prevede:
- Introducerea învăţământului obligatoriu de zece clase, de la grupa pregătitoare la clasa a IX-a, care urmează a fi inclusă în cadrul gimnaziului. Liceul se va derula, aşadar, pe durata a trei ani, iar elevii vor trece prin evaluări la fiecare doi ani, începând cu clasa a doua şi terminând cu clasa a X-a.
- Aplicarea unor amenzi de până la o mie de lei pentru părinţi, în cazul absenteismului elevilor.
- Traseul cadrelor didactice va fi şi el schimbat, absolvenţii de facultate putând să devină profesori doar după urmarea unui masterat didactic de doi ani şi parcurgerea unui stagiu de un an.
- În ceea ce priveşte învăţământul superior, cele mai importante prevederi ale noii legi se referă la ierarhizarea universităţilor şi gruparea acestora în trei categorii: universităţi de educaţie (care vor putea organiza doar studii de licenţă), universităţi de educaţie şi cercetare (care vor putea derula şi programe de masterat) şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie (singurele care vor primi dreptul de a susţine programe doctorale).
PNL depune o moţiune de cenzură
Conform prevederilor constituţionale, dacă în termen de trei zile de la asumarea răspunderii deputaţii şi senatorii nu au iniţiat nici o moţiune de cenzură la adresa guvernului, atunci proiectul de lege se consideră adoptat.
În schimb, dacă este depusă o moţiune de cenzură şi aceasta primeşte votul a 236 de parlamentari, atunci, guvernul este demis.Viceliderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu (foto), a anunţat, ieri, că liberalii pregătesc depunerea unei moţiuni de cenzură care să fie sprijinită de parlamentarii PSD şi PC.
Legea Educaţiei Naţionale, respinsă iniţial de Curtea Constituţională
Legea Educaţiei Naţionale a fost asumată pentru prima dată de guvern exact în urmă cu un an, fiind declarată însă neconstituţională, atât din motive de procedură, cât şi din pricina unor articole ce restrângeau drepturile directorilor şi ale rectorilor.
În primăvara acestui an a fost iniţiată dezbaterea parlamentară, fiind discutată şi aprobată de Camera Deputaţilor. După aproape o jumătate de an de la depunerea în Parlament, proiectul a fost retras de pe masa senatorilor, guvernul argumentând că parlamentarii tergiversează parcurgerea documentului.