Într-un mesaj postat pe Facebook, istoricul şi criticul de artă Pavel Şuşară a vorbit despre „trei expoziţii de neratat la MNAR, Romul Ladea, Zoe Vida Porumb şi Victor Brauner”, lansând apoi acuzații că în unele cazuri sunt expuse falsuri.

„Din păcate, iar aici nici nu ştiu dacă este vorba doar despre o incompetenţă impardonabilă sau, la fel de grav, despre o manevră conştientă de spălare a unor lucrări şi de manipulare, prin ricoşeu, a pieţei de artă, adică pur şi simplu de complicitate, un număr semnificativ de lucrări, peste numărul degetelor de la o mână, sunt falsuri la limita ridicolului.”, a scris criticul pe Facebook.

„O asemenea alterare a unui act cultural major, comisă de o instituţie publică de vârf, aşa cum este MNAR-ul, nu poate fi trecută cu vederea nici de Ministerul Culturii, dar nici de instituţiile care trebuie să investigheze asemenea tipuri de infracţiuni”, a mai scris Pavel Şuşara.

Întrebat în comentarii despre falsuri, istoricul îi răspunde unei utilizatoare că nu are de unde să știe care sunt „fiindcă înghiți ce ți se oferă, pornind de la presupunera că exponatele dintr-un muzeu sunt ok”. „Ei, aici mai multe lucrări nu sunt ok, iar acestea sunt notorii pentru cunoscători”. Ulterior, el spune că nu o să le enumere. „Îmi rezerv dreptul de a o face oficial și legal. Nu este obligația mea să fiu consilierul voluntar al unui curator incompetent sau lipsit de scrupule, doar am atras atenția vizitatorilor să știe în principiu ce se întâmplă în aceasta expoziție.”

MNAR spune că a verificat tablourile

Managerul MNAR, Călin Stegerean, precizează, la solicitarea News.ro, că lucrările din cele trei expoziţii în cauză, „Romulus Ladea – Sculptură”, „Victor Brauner. Între oniric şi ocult” şi „De-a fir a păr” de Zoe Vida Porumb, provin din colecţii ale muzeelor, dar şi particulare din România şi Franţa.

Muzeul Național de Artă al României a transmis un punct de vedere în care precizează că toate lucrările sunt autentificate de experți recunoscuți.

„Având în vedere solicitările mass media (…) comunicăm următoarele: Expoziţia Romulus Ladea a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României şi a altor muzee din ţară, precum şi din colecţia familiei; Expoziţia Zoe Vida Porumb a fost organizată cu lucrări puse la dispoziţie de artistă; Expoziţia Victor Brauner a fost organizată cu lucrări din colecţia Muzeului Naţional de Artă al României, a Centrului Pompidou, Muzeul de Artă Modernă Saint Etienne, Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană din Strasbourg, din colecţii particulare din România şi Franţa.”, a transmis Muzeul Național de Artă al României.

„Pentru acestea s-au avut în vedere autentificări ale unor experţi recunoscuţi şi prezenţa lor în surse bibliografice care nu a fost contestată în lucrări cu caracter ştiinţific”. 

Totodată, MNAR a transmis că nu a luat cunoștință până acum despre prezența unor falsuri în expozițiile pe care le-a organizat.

Urmărește-ne pe Google News