Procurorii DNA spun că Iulian Dumitrescu a primit, prin intermediul surorii și cumnatului său – ambii puși sub acuzare în dosar, o mită peste 16 milioane de lei de la un om de afaceri care avea un contract cu CJ, iar ulterior a mai obţinut unul.
„Inculpatul Dumitrescu Iulian ar fi pretins cu ajutorul persoanei fizice de la pct. 3 (n.r. – cumnatul său) în perioada noiembrie-decembrie 2022 unui om de afaceri achiziționarea în schimbul sumei de 47.500.000 de lei a părților sociale deținute de persoana fizică de la pct. 3 la o societate comercială, valoare supraevaluată față de valoarea reală a acestora, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ca președinte de Consiliu Județean (CJ) Prahova și ar fi primit până în data de 04.12.2023, cu ajutorul celor 2 complici, suma totală de 16.210.000 de lei”, spune DNA.
Totodată, au fost depistate nereguli în declarațiile de avere ale lui Dumitrescu din ultimii trei ani, motiv pentru care a fost pus sub acuzare pentru fals în declarații.
Ca urmare a dosarului de corupție, Iulian Dumitrescu a demisionat din funcțiile conducere deținute în interiorul PNL, cea de prim-vicepreședinte la nivel național și de președinte PNL Prahova. În schimb, el rămâne în fruntea Consiliului Județean Prahova.
Iulian Dumitrescu nu este singurul președinte al Consiliului Județean Prahova din ultimii 30 de ani care se confruntă cu un dosar de corupție. Florin Serghei Anghel, președinte de CJ între 2004 și 2008, și Mircea Cosma, cu trei mandate între 2000 – 2004 și 2008 -2016, au avut și ei probleme penale.
Florin Anghel, condamnat pentru abuz în serviciu
Florin Anghel a fost ales președinte al Consiliului Județean Prahova în 2004 din partea PNL, a trecut apoi la Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu și și-a încheiat mandatul la PDL. Pentru activitatea sa în fruntea județului, Anghel a fost inculpat în „dosarul Ciuperceasca”, în care a mai fost implicată și fosta deputată Andreea Cosma, fiica fostului președinte de CJ Mircea Cosma.
Concret, Anghel a fost inculpat pentru că, în calitate de președinte al CJ Prahova, l-a împuternicit pe Dănuţ Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, deţinut de CJ Prahova, să înstrăineze terenuri dintr-o fostă unitate militară, cunoscută în zonă sub denumirea „Ciuperceasca”, cu o suprafaţă de peste 40 de hectare, care a intrat în activul parcului în urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, potrivit DNA.
Ulterior, bunurile au fost vândute fără să fi fost evaluate, fără desfăşurarea unei licitaţii publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzacţiilor fără să fie împuternicit de Adunarea Generală a Acţionarilor mandatată special de Consiliul Judeţean Prahova, fără viza de control financiar preventiv propriu, sustrăgând operaţiunea economică de la controlul de legalitate şi regularitate şi în baza unei procuri emise cu depăşirea competenţelor şi cu încălcarea dispoziţiilor legale.
Procurorii au stabilit că în urma încheierii celor nouă contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 – 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 de lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.
În decembrie 2018, Florin Anghel a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la 4 ani de închisoare cu executare. Condamnarea a fost însă anulată de un complet de la ÎCCJ, care a dispus rejudecarea. După ce Andreei Cosma i-a încetat mandatul de parlamentar, dosarul a fost trimis de la ÎCCJ la instanţa din Prahova.
În 5 aprilie 2023, Curtea de Apel Ploiești avea să pronunțe definitiv încetarea procesului pentru că faptele s-au prescris, potrivit portalului instanțelor.
Dosarul lui Vlad și Mircea Cosma
Nu doar fiica lui Mircea Cosma s-a confruntat cu probleme penale, dar și fiul acestuia Vlad Cosma care a fost inculpat, condamnat cu executare în primă instanță și apoi a scăpat prin prescrierea faptelor chiar în dosarul fostului baron PSD de Prahova.
Libertatea a dezvăluit pe larg mecanismul prin care familia Cosma lua şpagă, pentru a atribui contracte din bani publici. Algoritmul după care au fost furați banii apare în schemele de contabilitate găsite de procurori la percheziție. Răzvan Alexe, un apropiat al familiei Cosma, estima că firma contractantă va câştiga din lucrare suma de 121.000 de lei. Apoi împărţea câştigul: 2/3 îi rămânea acelei firme, iar 1/3 mergea la R + V, adică Răzvan Alexe + Vlad Cosma. Ultimii luau 40.500 de lei. „Atenție de încasat 40.500 de lei”, scriau ei.
Același mecanism se regăsește în zeci de contracte, după cum rezultă din contabilitatea paralelă, aflată pe stick-ul confiscat de procurori.
„10% din întreaga valoare a contractului mergea la partid”, a declarat patronul unei firme, care a denunţat la DNA întreaga schemă. El a reclamat că nu i se plăteau lucrările la timp, tocmai ca să fie silit să întoarcă bani celor de care depindeau plățile.
În perioada 2012-2013, Consiliul Judeţean Prahova condus de Mircea Cosma a atribuit, potrivit DNA, trei contracte cu para-ndărăt. Toate erau lucrări de modernizare/întreținere a drumurilor: „Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova”, „Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice – plombe” şi „Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012-2013′.
Pentru ca toți cei implicaţi să câştige cât mai mulţi bani, se făcea rabat de la calitatea lucrărilor. „La capetele drumului, unde se făcea recepția, se turnau 20 de centimetri de asfalt, așa cum prevedea contractul. În schimb, pe restul drumului se turnau doar 5 centimetri, diferența fiind umplută cu pietriș, care era mult mai ieftin”, a mărturisit patronul unei firme, la DNA.
În aprilie 2014, procurorii DNA i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Vlad Cosma, acuzat de trafic de influenţă, şi pe Mircea Cosma, pentru luare de mită şi abuz în serviciu.
Inițial, pe 1 noiembrie 2016, Mircea Cosma a fost condamnat la 8 ani de închisoare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, iar Vlad Cosma a primit 5 ani de închisoare, pentru trafic de influenţă.
Ulterior, în martie 2018, în apel, Instanţa supremă a decis rejudecarea dosarului pe motiv că unii martori au dat declaraţii contradictorii şi există suspiciuni legate de modul în care procurorii DNA Ploieşti au administrat probele.
La rejudecare, procesul a fost amânat de mai multe ori, iar în septembrie 2019, dosarul a fost trimis la Tribunalul Prahova, unde procesul trebuia să se rejudece de la zero. Apoi, dosarul a fost plimbat din nou între instanțe, iar în octombrie s-a decis încetarea procesului din cauza prescripției faptelor.
„Câine de pază” al lui Mircea Cosma
Bogdan Toader (PSD) a fost singurul președinte de Consiliu Județean Prahova după 2000 care nu a fost anchetat penal pentru perioada în care a condus județul. Cu toate acesta, numele lui nu a stat departe de controverse penale, potrivit ziarului local „Incomod”.
Deși nu au fost inculpați în niciun dosar, procurorii au arătat că Bogdan Toader și David Viter (consilier județean în Prahova) erau „câinii de pază” ai celor implicați în scandal de corupție cunoscut ca „Păvăleanu – Alexe”, făcând parte din grupul apropiat și obedient al lui Mircea Cosma.
Pe perioada cercetărilor din dosar, un grup de persoane care proteja gruparea Păvăleanu – Alexe a inițiat „unele măsuri de supraveghere operativă (filaj) în zona Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești”. În ordonanța de clasare a lucrării semnate de procurorul Lucian Papici de la DNA este descris modul în care acționa dispozitivul de filaj coordonat de David Viter, din care făcea parte Bogdan Toader.
„Dispozitivul menționat este coordonat de Viter David Andrei, consilier județean obedient lui Cosma Mircea, care are rolul de a asigura menținerea conspirativității acțiunilor ilicite întreprinse și a bunei funcționări a angrenajului infracțional, el fiind, alături de consilierul județean Toader Bogdan Andrei, interfața folosită de Cosma Mircea pentru legătura cu Alexe Răzvan și restul membrilor grupului”, potrivit DNA.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Domnul • 15.02.2024, 22:07
Prescriptia e un act foarte grav de coruptie pe care il savarsesc magistratii ! Cine sa-i aresteze si sa-i bage dupa gratii pe acesti corupți? Corb la corb nu-si scoate ochii!!
Marica13 • 09.02.2024, 13:14
Votați hoții și hoții o să aveți și vă mai mirați De ce ne zbatem mociră
1Gin • 07.02.2024, 00:07
Îi doare la pascheți pe toți. Ei știu deja că e praf în ochii prostimii.