Interviu realizat de Claudiu Săftoiu
- La Revoluție, românii s-au împușcat între ei. Pe străzi, la aeroport, trăgând asupra unor autobuze
Așa este. Nu trebuie să scoatem din ecuație faptul că au existat, cu siguranță, și provocări ale unor unități specializate din Ministerul Apărării, care să întrețină această iluzie a teroriștilor. Nu neg că ar fi existat și câteva mici grupuri, de asemenea, oameni instruiți pentru gherilă urbană. Acest unități au fost create în vara lui 1988, dintr-un ordin special al ministrului de Interne. Ele existau, aceste unități. Nu neg că au existat, foarte probabil, câteva zeci de cetățeni străini.
- Erau lunetiștii aceia profesioniști, care ținteau fix în mijlocul frunții oameni aflați în mulțime. Se speria lumea când cădeau secerați oameni lângă ei, împușcați cu o precizie înspăimântătoare.
Este de ajuns ca un asemenea lunetist să tragă trei-patru focuri, pentru ca atunci să se creeze debandada. Să se tragă din toate părțile. Și numărul victimelor să fie și mai mare.
- Au fost găsiți morți, pe străzi, cetățeni împușcați în mijlocul frunții, prin Drumul Taberei.
Aici este rolul diversiunii. Cine a pus la cale această diversiune? După părerea mea, cei care au dorit să își apere pozițiile de putere ocupate și să se legitimeze prin lupta de apărare a Revoluției române, în fața unui inamic care nu exista.
- Dacă au încurajat diversiunea, atunci acești noi reprezentanți ai puterii au mâinile pătate de sânge.
Da, așa e. Inamicul Revoluției Române ei erau. Ce nu mai doreau ei să audă pe străzi era ”Jos comunismul!”. Tocmai de aceea, o dată instalați la putere, au făcut, pe structurile administrative ale vechiului PCR, CFSN-ul și FSN-urile locale (Frontul Salvării Naționale, n.r.). Au fost puși fie comandanți militari ai unităților din teritoriu, fie oameni cunoscuți, dar provenind tot din linia a doua, a treia a aparatului de partid. S-a trecut la o reconstruire a structurilor Partidului Comunist, botezată altfel: Frontul Salvării Naționale. Front care exista, așa cum spune Nicolae Militaru, ca și creație politică, încă cu 6 luni înainte de evenimentele din decembrie 1989. Militaru a trimis la ”Europa Liberă” o scrisoare, în numele FSN, care nu a fost difuzată pe post. E foarte interesant dacă acea scrisoare mai există sau nu în arhivele ”Europei Libere”.
- Imediat după Revoluție, România a primit titulatura de ”Republica România”, din ”Republica Socialistă România”.
Da. Dar o dizolvare oficială a Partidului Comunist nu a existat. Vă aduceți aminte de Dumitru Mazilu, care cerea scoaterea în afara legii a PCR. El spunea că, datorită lui, s-a emis un decret de lege în acest sens, asupra căruia s-a revenit a doua zi.
Marius Oprea: ”De ce nu se dorea o desființare de facto a Partidului Comunist Român? Răspunsul este foarte simplu: s-ar fi pus, în termeni legali, problema succesiunii patrimoniale”
Adică ce se întâmplă cu toți banii, cu toate sediile, cu proprietățile partidului. Aici era o discuție legală, judiciară. Și tocmai asta s-a evitat. Ceea ce s-a preferat a fost translatarea pe nevăzute a structurilor noului creat Front al Salvării Naționale, pe schema fostului partid comunist. Și însușirea, la fel, a tuturor bunurilor patrimoniale ale Partidului Comunist Român. Ceea ce s-a și făcut. Asta era misiunea noii echipe instalate la putere: să instituie un regim comunist cu față umană. Aici intră în discuție și rolul agenturilor, în special sovietice. Dar, în răsturnarea regimului, aceste agenturi nu au avut un rol determinant. Rolul esențial l-a avut ieșirea oamenilor în stradă. Ceea ce s-a întâmplat în după-amiaza zilei de 22 decembrie 19899 este evident. S-a dat o lovitură de stat Revoluției Române și o nouă echipă, condusă de Ion Iliescu – cu avizul și susținerea Moscovei –, s-a instalat la putere.
- Parchetul Militar mai avansează o ipoteză, anume că toate crimele din decembrie 1989 au fost făcute cu armament achiziționat de Ministerul Apărării. Armata a fost cea care, din nefericire, a tras în români.
Da. Marea majoritate a victimelor sunt ca rezultat al acestei confuzii, al lipsei de instruire a soldaților, în ultimă instanță, pentru că armata era deprofesionalizată.
- Civilii au fost înarmați de Gărzile Patriotice. Din ordinul cui?
Din dispoziția CFSN-ului, pentru a întreține această atmosferă de teroare care, la final, o dată cu executarea cuplului Ceaușescu, urma să îi legitimeze.
Marius Oprea: ”Nu s-a întrebat nimeni de ce, după executarea Ceaușeștilor, focul de arme a încetat? Nu doar pentru că ”teroriștii” s-au retras, ci pentru că nu mai era nevoie. Noua putere era legitimată, instalată, consolidată”.
Ceea ce este important de reținut este că Ion Iliescu și cei care au condus această lovitură de stat dată Revoluției – pentru că ”vid de putere” nu a existat decât vreo jumătate de oră, cât a făcut Iliescu de la Editura Tehnică, până la Comitetul Central, unde s-a instalat -, acești oameni trebuie judecați pentru acest genocid.
- Prin urmare, vinovații sunt încă printre noi.
Da.
Marius Oprea: ”Ion Iliescu, judiciar vorbind, este pe aceeași treaptă cu Vișinescu și Ficior”.
- Domnule Marius Oprea, a meritat ca soții Ceaușescu să fie condamnați la moarte și împușcați?
Meritau această soartă. Meritau. Nu trebuia să se întâmple însă de Crăciun. Aici a fost încă o samavolnicie, care arată lipsa de scrupule a celor instalați la putere, cocoțați pe ceea ce oamenii ieșiți în stradă obținuseră. Inclusiv pentru asta ar trebui să plătească. Pentru acest proces, în fond, nedrept.
- Unii spun că s-a ales împușcarea cuplului dictatorial în ziua de Crăciun pentru ca soții Ceaușescu să nu aibă o zi a lor, pentru pomenire.
Nu cred. Cred că cei care ar fi născut un cult al lui Ceaușescu în România ar fi fost din ce în ce mai puțini. Uitați-vă câți oameni se adună la crucile lor, de Crăciun. Sunt din ce în ce mai puțini. Este drept că nostalgia acum este în creștere și oamenii spun că înainte era mai bine. (…) Legat de rolul Securității în răsturnarea lui Ceaușescu. Securiștii au comis, în ultimă instanță, un act de lașitate, fiindcă erau chemați să răspundă cu maximum de fidelitate față de Ceaușescu. Văzând ce se întâmplă, au făcut un pas în spate, pentru a se conserva.
- Aprindem o lumânare în memoria victimelor din decembrie 1989, în cinstea și respectul nostru pios.
Dumnezeu să îi odihnească pe cei 1.166 de morți de la Revoluție!
Citește și:
VIDEO/Marius Oprea: ”Revolta anticomunistă, pornită la Timișoara, a devansat lovitura de stat pusă la cale de grupul complotist condus de Iliescu”
VIDEO/28 de ani de la Revoluție: ”Elena Ceaușescu a fost împușcată leșinată, căzută pe jos”