Iliescu a negat, însă, că a semnat pe 24 decembrie 1989 documentul prin care a fost înființat Tribunalul Militar Excepţional. Mai mult, el a dat vina pe generalul Victor Atanasie Stănculescu, desemnat în decembrie 1989 să se ocupe de organizarea procesului soților Ceaușescu.
La 30 de ani de la Revoluție, istoricul Marius Oprea a dezvăluit că „«baia de la MApN», cum numea generalul Victor Atanasie Stănculescu eufemistic locul în care se întrunea echipa lui Ion Iliescu, de teama de a nu fi ascultaţi de urechi indiscrete şi a gloanţelor răzleţe, echipă din care mai făceau parte Alexandru Bârlădeanu, Dan Marţian şi Silviu Brucan a îndeplinit în acele zile rolul fostului «Cabinet 1»”, conform Mediafax.
În toaleta din apropierea biroului defunctului ministru al Apărării Vasile Milea s-au luat deciziile care aveau să marcheze «mersul democraţiei» pentru mulţi ani încolo în România. În acea toaletă, în prezenţa cadavrelor profanate ale «teroriştilor» din echipajul colonelului Trosca la intrarea în minister, în ziua de ajun a Crăciunului, s-a luat decizia lichidării lui Nicolae Ceauşescu şi a Elenei Ceauşescu, într-o zi sfîntă pentru români, ziua Naşterii Domnului.
Marius Oprea, despre executarea soților Ceaușescu:
Istoricul a explicat că „pentru grupul de la Ministerul Apărării Naţionale, activişti veterani pro-moscoviţi ai partidului comunist, ziua care urma nu era decît o zi ca oricare alta. O zi care a marcat însă cu o simbolistică puternică întreaga tranziţie spre democraţie în România, a cărei «linii directoare» au fost trasate printre suluri de hîrtie igienică, într-un WC”.
Marius Oprea a afirmat că decizia execuției soților Ceaușescu a fost „aruncată de la unul la altul”.
Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea ei, poate în afara lui Silviu Brucan.
Marius Oprea, despre executarea soților Ceaușescu:
Potrivit istoricului, Silviu Brucan a fost întrebat despre această decizie, la cinci ani de la Revoluție de către John Simpson, realizatorul britanic al unui documentar BBC.
„A izbucnit într-un rîs sănătos (eram martor la întîmplare, fiind consultant al echipei BBC), după care, redevenind serios, a spus doar că «dacă ţi-e frică de lupi, nu intra în pădure!» În schimb, prezent în acelaşi documentar, Iliescu a dat vina pe Stănculescu pentru execuţia Ceauşeştilor, deşi decretul scris în toaleta MApN era semnat de el. Spunea că evenimentele au luat acea turnură în urma insistenţelor generalului Stănculescu, care altfel nu mai garanta fidelitatea armatei faţă de Consiliul Frontului Salvării Naţionale. Ceea ce Stănculescu a negat, spunînd că el a îndeplinit doar dispoziţiile decretului şi s-a ocupat de organizarea propriu-zisă a procesului şi a execuţiei soţilor Ceauşescu. El afirma că Silviu Brucan, Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu au fost cei mai vocali şi i-au cerut să-i lichideze pe Elena şi Nicolae Ceauşescu. Procesul, de a cărui organizare s-a ocupat generalul nu era decît o faţadă. Şi nici organizarea acestuia nu a fost lipsită de hibe”, a menționat Oprea.
Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, au fost executați pe 25 decembrie 1989 în garnizoana din Târgoviște, după ce au fost condamnați la moarte de Tribunalul Militar Excepțional.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro