Potrivit analiștilor de la ISW, Kremlinul continuă să îşi sincronizeze ameninţările nucleare pentru a coincide cu discuţiile politice majore din Vest, ca parte a unei campanii psihologice pentru a influenţa factorii occidentali de decizie.

Ministerul rus al Apărării a comunicat marţi că Districtul Militar de Sud a început prima etapă a exerciţiilor cu arme nucleare tactice anunţate încă de pe 6 mai, cu o zi înainte de învestirea lui Vladimir Putin pentru al cincilea mandat la Kremlin. De asemenea, forţele aerospaţiale ruseşti vor efectua exerciţii cu rachete balistice Iskander şi rachete supersonice Kinjal.

Un blogger militar apropiat Kremlinului a legat în mod explicit aceste exerciții de eforturile Kremlinului de a influenţa procesul decizional din Occident, vizând în special discuţiile recente despre posibilitatea ca Ucraina să primească undă verde pentru a lovi obiective militare din Rusia cu arme occidentale.

„Administraţia preşedintelui Joe Biden şi Pentagonul continuă să trateze cu răceală noile propuneri venite din partea Ucrainei (de a permite utilizarea armelor occidentale în atacuri pe teritoriul Rusiei – n.r.). Se pare că decizia lui Vladimir Putin de a organiza exerciţii de utilizare a armelor nucleare tactice a avut efect”, a susținut acest blogger militar.

Acest comentariu confirmă evaluarea ISW potrivit căreia exerciţiile cu arme nucleare tactice fac parte dintr-o campanie de „control reflexiv” a Kremlinului, care foloseşte adesea amenințarea cu recurgerea la arme nucleare pentru a influenţa factorii de decizie occidentali.

„Controlul reflexiv” este un element-cheie al setului de instrumente de război hibrid ale Rusiei – este o tactică ce se bazează pe influenţarea deciziilor unui adversar prin retorică şi operaţiuni de informare ţintite, în aşa fel încât adversarul să întreprindă în mod voluntar acţiuni care sunt avantajoase pentru Moscova, explică ISW.

La începutul acestei săptămâni, într-un interviu acordat pentru The New York Times (NYT), preşedintele Volodimir Zelenski a reiterat că Moscova se bucură în prezent de avantajul că forţele sale pot iniţia nestingherit de pe teritoriul rusesc atacuri cu rachete şi bombe împotriva Ucrainei şi pot lansa operaţiuni ofensive cu forţele adunate în zona frontierei, aşa cum este cazul ofensivei ruseşti limitate în curs de desfăşurare în regiunea Harkov. Zelenski s-a pronunțat pentru ridicarea acestor restricții.

ISW susține că Ucraina ar avea șanse mai mari să se apere și să contraatace în cazul în care i s-ar permite să atace obiective militare din Rusia cu armele primite de la partenerii săi.

Urmărește-ne pe Google News