Oricine ”facilitează intenția suicidală a unui pacient ținut în viață de tratamente pentru susținerea sistemelor vitale și suferind de o patologie ireversibilă” nu trebuie pedepsit în anumite circumstanțe, a stabilit instanța.
Curtea Constituțională a fost solicitată să judece cazul lui Fabiano Antoniani, cunoscut ca DJ Fabo, un producător muzical, călător și motociclist rămas paralizat și orb în urma unui accident rutier petrecut în 2014.
Marco Cappato, un membru al Partidului Radical, l-a însoțit pe Antoniani în Elveția în februarie 2017, unde l-a ajutat să moară, la vârsta de 40 de ani.
Ajutarea sau instigarea cuiva la sinucidere reprezintă în prezent în Italia o infracțiune pedepsită cu închisoarea între 5 și 12 ani.
Cei aflați în situația lui Fabo au dreptul de a fi ajutați. De acum, suntem mai liberi, chiar și cei care nu sunt de acord cu acest lucru. Este o victorie a nesupunerii civile, în timp ce partidele politice își întorceau privirea
Marco Cappato
Biserica italiană și-a manifestat însă ”nemulțumirea și dezaprobarea” față de decizia curții, citându-l pe Papa Francisc, care a vorbit vineri împotriva sinuciderii asistate și a eutanasiei.
”Putem și trebuie să respingem tentativa, favorizată de schimbările legislative, de a folosi medicina pentru a satisface posibila dorință a unui bolnav de a muri”, a spus papa.
Episcopii italieni au cerut legiuitorilor de la Curtea Constituțională să ”recunoască aceste valori” în dezbaterea acestui caz.
Suicidul asistat trebuie aprobat de o comisie etică
Beppino Englaro, bărbatul care a fost implicat într-o bătălie în tribunal, în 2000, pentru a primi permisiunea ca fiica sa, Eluana, aflată în stare vegetativă, să fie eutanasiată, l-a lăudat pe Cappato, spunând despre acesta că este un ”pionier care a deschis calea către stabilirea unui drept”.
Curtea Constituțională a decis că starea unui pacient trebuie să cauzeze suferință fizică și psihică pe care ea sau el o consideră intolerabilă, iar autoritățile medicale trebuie să verifice dacă toate aceste condiții sunt întrunite pentru a permite suicidul asistat, urmând aprobarea dată în acest sens de a o comisie etică locală.
Asociația italiană Coscioni susține că mai mult de 800 de italieni au scris pe site-ul lor SOS Euthanasia că își doresc să moară prin suicid asistat.