Garda Financiară din regiunea Napoli a început să taxeze activitățile de cămătărie, în cadrul unui proiect de luptă împotriva activității infracționale, scrie publicația Il Fatto Quotidiano.
Ideea vine de la colonelul Agostino Tortora, care conduce un grup antifraudă din orășelul Torre Anunziata, aflat în regiunea metropolitană Napoli.
Autoritățile napoletane au trimis deja „facturi‟ care totalizează 400.000 de euro unui număr de 17 condamnați și suspecți, aflați în legătură cu clanurile mafiote.
Aceștia s-au îmbogățit de pe urma cămătăriei, acumulând 1,5 milioane de euro în ultimii cinci ani, din practicarea unor dobânzi de 275% pe an. Cine nu plătea rămânea fără case, vile, mașini, magazine, mai arată publicația.
Taxarea fondurilor ilicite a început la finele anului trecut.
Tortora este citat în articol spunând că în 36 de municipalități din aria sa de competență operează peste 40 de clanuri ale Camorra, Mafia italiană. Mai bine de o mie de persoane au fost condamnate în ultimii ani pentru infracțiuni de crimă organizată.
Care este baza legală
Potrivit lui Tortora, Constituția italiană permite această taxare deoarece un articol din aceasta spune că orice cetățean trebuie să contribuie la cheltuielile publice în funcție de abilitatea sa de a plăti.
Italia introdus taxarea banilor obținuți ilicit în anul 1993, în vreme ce taxarea sumelor obținute din camătă a fost reglementată în anul 1994.
Un decret din anul 2006 a introdus taxarea șpăgilor, ca parte a „altor venituri‟.
Garda Financiară italiană cooperează cu Fiscul de la Roma în cadrul operațiunii de taxare a infractorilor.
Poliția a confiscat Palatul Fienga, fieful unui clan mafiot
Potrivit colonelului Tortora, cămătarii se tem mai mult să își piardă profiturile și influența decât de închisoare.
„Toți infractorii reacționează după logica puterii și profitului. Un pic de închisoare este luată în calcul, câteodată este utilă pentru a le crește statutul criminal. Dar să le iei acestora «pământul de sub picioare» este necesar astfel încât să fie loviți în moștenirea lor: măsuri de interdicție, confiscări, taxarea sumelor ilicite‟, spune Tortora.
Acesta dă ca exemplu faptul că Palatul Fienga, fieful unui clan din Torre Annunziata, a fost confiscat, iar acum găzduiește forțele Poliției din oraș.
Astfel, statul dă un semnal extrem de puternic infractorilor, consolidând cultura legalității, conchide colonelul.