Peste 1.000 de persoane vor fi selectate în cadrul studiului. Proiectul se desfăşoară într-un „drive-in” amenajat în campusul unui spital universitar de la Roma în două etape.

Prima etapă va dura 6-8 săptămâni. În acest timp, câinii vor fi dresaţi să recunoască prin adulmecare virusul SARS-CoV-2 cu ajutorul tehnicilor folosite şi în dresajul pentru detectarea explozibililor.

În a doua etapă, care va dura 4-6 săptămâni, se va efectua experimentul pe eşantionul de persoane voluntare. În acest experiment, cel mult șase câini vor adulmeca mostre care conţin transpiraţia pacientului, fără a intra în contact cu substanţa biologică.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Mostrele de transpiraţie vor fi recoltate cu un tifon, care apoi va fi inserat într-un recipient anonim cu un număr de identificare al pacientului. Câinii ar trebui să reacţioneze în circa zece secunde când adulmecă un caz de COVID-19.

Importanța studiului a fost semnalată de către epidemiologul campusului Bio-Medico al Universităţii din Roma şi promotor al proiectului, Massimo Ciccozzi. Acesta a susținut că „merită să reflectăm asupra utilităţii pe care ar avea-o aceşti câini la mari evenimente, concerte şi partide de fotbal, evitându-se astfel testele costisitoare şi mari consumatoare de timp”.

Ideea de a folosi câini pentru a detecta boli nu este nouă. În literatura de specialitate sunt peste 1.000 de lucrări publicate pe această temă, iar câinii au fost folosiți deja cu succes în detectarea mai multor probleme de sănătate. De asemenea, mai multe țări europene au început să pregătească câini pentru astfel de misiuni.

În România, Lucian Bode, ministrul de interne, a anunțat în februarie că Centrul Chinologic al Poliţiei Române de la Sibiu instruieşte câini pentru detectarea persoanelor infectate cu virusul SARS-Cov-2.

Foto: Epa

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News