Premierul Italiei, Giuseppe Conte, a anunţat că ţara va începe să reducă restricţiile impuse din cauza coronavirusului din 4 mai, dar relaxarea mult-aşteptată va fi prudentă şi calculată.
“Aș dori să pot spune: hai să deschidem totul imediat. Dar o astfel de decizie ar fi iresponsabilă şi ar pune în pericol toate eforturile pe care le-am făcut până acum”, a scris premierul italian pe Facebook, potrivit BBC News.
Reducerea restricţiilor trebuie să aibă loc pe baza unui plan bine structurat și articulat. Italia nu poate abandona linia de prudență maximă.
Giuseppe Conte:
Restricţiile naționale din Italia expiră oficial pe data de trei mai. Acestea au fost luate pe 9 martie, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.
din cauza COVID-19 au fost raportate în Italia, fiind cea mai afectată ţară europeană.
Cele mai recente date arată că numărul persoanelor confirmate în prezent a ajuns la peste 108.000, însă numărul este în scădere pentru a doua zi consecutiv. Dar decesele au crescut cu 534 în ultimele 24 de ore, comparativ cu o creștere de 454 anunțată luni.
Liderii de afaceri italieni au cerut o reducere a restricţiilor, care sunt printre cele mai dure din lume, avertizând că va avea loc o catastrofă economică dacă blocajul va continua.
Trezoreria din Italia se aşteaptă ca economia să se contracte cu aproximativ 8% în acest an, ceea ce ar fi cea mai gravă recesiune din ţară de la cel de-al Doilea Război Mondial, au declarat luni pentru Reuters două surse apropiate situaţiei, conform News.ro.
Premierul Conte a promis măsuri suplimentare în valoare de cel puţin 50 de miliarde de euro pentru a diminua impactul crizei generate de noul coronavirus. Acest lucru se va adăuga unui pachet de 25 de miliarde de euro aprobat luna trecută.
Mai multe ţări europene anunţă relaxarea resctriţiilor
Țările din Europa încep, încetul cu încetul, să ușureze restricțiile. Cu toate acestea, nu există nici o coordonare între state la nivelul Uniunii Europene.
În ceea ce priveşte România, preşedintele Iohannis a anunţat că după data de 15 mai se va lua în calcul o relaxare a măsurilor anti-COVID-19.
În această săptămână, Germania, Austria, Danemarca și Republica Cehă se numără printre țările care permit redeschiderea anumitor întreprinderi.