Primul scenariu este cel mai optimist și presupune că premierul Matteo Renzi rămâne la putere. Teoretic, Renzi ar putea să devină din nou premier, dacă va câștiga votul de încredere în legislativ – asta s-ar ptuea întâmpla fie alături de actuala sa coaliţie de guvernare sau împreună cu formaţiunea Forza Italia a lui Silvio Berlusconi.
Desigur, acest scenariu optimist pentru Italia este departe de a deveni realitate. Chiar Matteo Renzi a exclus această posibilitate în discursul de recunoaștere a eșecului înregistrat în cadrul referendumului.
”Experienţa guvernării se încheie aici pentru mine”, a declarat premierul demisionar al Italiei. De asemenea, direfența de aproape 20% dintre cele două tabere îndepărtează extrem de mult posibilitatea întoarcerii lui Renzi.
Italia ar putea să aibă un Guvern tehnocrat
Învestirea unui executiv tehnocrat este prezentată drept cea mai probabilă variantă de către presa italiană. Preşedintele Sergio Mattarella are puterea de a învesti orice premier care se bucură de susţinerea actualei majorităţi parlamentare.
Presa italiană a lansat deja o listă de posibile nume pentru premieri tehnocraţi, printre care se numără actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, sau preşedintele Senatului, Pietro Grasso.
Executivul tehnocrat nu va avea deloc sarcini ușoare. Mai precis, va trebui să treacă bugetul pentru anul viitor prin legislativ şi să modifice legea electorală înainte de următoarele alegeri. Parlamentul îşi încheie actualul mandat abia în februarie 2018.
Alegeri anticipate în Italia, un alt scenariu după demisia lui Renzi
Un alt scenariu presupune dizolvarea imediată a legislativului şi declanşarea unor alegeri anticipate. Recenta amendare a legii electorale a fost realizată pentru ca formaţiunea care a câştigat alegerile parlamentare să aibă majoritate în Camera Deputaţilor. Astfel, eşecul reformelor constituţionale înseamnă că realizarea unei alte majorităţi parlamentare este imposibilă din cauza balansului de putere dintre Camera Deputaţilor şi Senat.
Populiştii de la Mişcarea Cinci Stele au cerut organizarea unor alegeri anticipate în următoarea săptămână şi cred că legea electorală poate să fie modificată pentru ca Senatul să se alinieze cu majoritatea din Camera Deputaţilor. Cele mai multe formaţiuni politice se opun unei asemenea amendări, pentru a evita o victorie a populiştilor.
Mai exact, alegerile anticipate ar putea să aducă la putere Mișcarea Cinci Stele, un partid care şi-ar promova platforma eurosceptică şi ar genera o nouă criză europeană după Brexit, după cum notează CNN. Cel mai pesimist scenariu este acela că Beppe Grillo, fondatorul Mișcării Cinci Stele, ar putea ajunge premier în urma alegeriloranticipate și va organiza un referendum pentru renunțarea la moneda Euro, ba chiar ar putea să organizeze și un referendum privind ieșirea țării din Uniunea Europeană, pe modelul Brexit.
Totuşi, formaţiunile italiene tradiţionale ar urma să pună baza unei coaliţii pentru a exclude de la guvernare M5S. Cu toate acestea, un asemenea executiv ar întâmpina noi obstacole şi nu ar reuşi să găsească soluţii pentru probleme omniprezente, precum corupţia şi lenta creştere economică.
Matteo Renzi, înfrângere zdrobitoare
Matteo Renzi a ajuns la putere în urmă cu doi ani, iar sub guvernarea sa au trecut mai multe reforme ale legislaţiei muncii. Acestea au dus la o uşoară creştere economică, însă eonomia italiană, afectată puternic de ambele valuri ale recesiunii economice din 2009 și 2013, se confruntă în continuare cu cea mai lentă creştere din zona euro.
Matteo Renzi a propus acest referendum, argumentând că o asemenea schimbare este necesară pentru a putea să-şi ducă la capăt planul de relansare a economiei italiene. Renzi nu a trecut însă peste acest test. Italienii au votat împotriva schimbării Constituţiei. Tabăra „Nu” a obţinut 54-58%, în timp ce tabăra „Da” a obţinut 42-46%, potrivit ultimelor exit-poll-uri. Estimările iniţiale arătau o victorie mai detaşată a celor care resping reformele constituţionale: 57-61%