Nu mai avem timp”. Cu aceste cuvinte, premierul italian Giuseppe Conte a anunțat luni cea mai radicală decizie a unei țări de la izbucnirea coronavirusului. Începând de marți, întreaga Italie, o țară cu peste 60 de milioane de oameni, este blocată.
Nimeni nu are voie să părăsească orașul unde locuiește fără permisiune specială; barurile și restaurantele se vor închide la ora 18; niciun eveniment sportiv sau adunări mari nu vor avea loc până cel puțin pe data de 3 aprilie.
Este o transformare extraordinară a
evenimentelor care a durat mai puțin de 19 zile pentru a se materializa.
De la descoperirea „pacientului nr. 1” – italianul
Mattia, manager în vârstă de 38 de ani la Unilever – la 21 februarie, până la
decizia dramatică de luni seara, Italia a văzut cum numărul de cazuri de
coronavirus confirmate crește la 7.985 în timp ce numărul morților este acum de
463 de persoane.
Acțiunile drastice ale Italiei vor fi un șablon pentru alte țări lovite de COVID-19? Sau Italia este o victimă a deciziilor greșite luate e autorități, pe care mulți dintre cetățenii săi le vor respinge?
Iată ce s-a întâmplat în Italia și dacă se poate repeta în altă parte
- Lipsa de proceduri rapide de carantină la începutul focarului
Acest lucru se referă cu siguranță la administrația Conte și la autoritățile locale. Nu este clar cum Mattia a contractat virusul, însă guvernul a introdus măsuri de carantină doar pentru cei care provin din zone afectate, abia după descoperirea cazului său. Italia s-ar putea să nu descopere niciodată cine a fost „pacientul zero”, dar probabil a fost cineva care s-a întors recent din China și nu a fost prins la timp.
- Izolarea unor zone sau orașe mici
Prima izolare – în ziua în care a fost confirmat cazul lui Mattia – s-a concentrat doar pe un grup extrem de redus de „municipalități” – orașe mici și zone înconjurătoare – din nordul țării. Măsurile au fost luate pentru a evita răspândirea panicii și perturbarea nejustificată a activității economice într-una dintre cele mai productive zone ale țării. O mișcare de înțeles, dar care trebuia să se dovedească greșită.
- Înăsprirea măsurilor duce la panică
Până la 23 februarie, realizând că virusul se răspândește, autoritățile italiene au sporit măsurile, închizând școlile, barurile, cluburile de noapte și alte locuri publice din șase regiuni din nordul țării. Celebrul Carnaval de la Veneția a fost suspendat, la fel ca mai multe meciuri de fotbal de top. Rezultatul? Oamenii îngrijorați au asediat supermarketurile, înșfăcând orice au putut găsi, de la soluții de dezinfectare pentru mâini și până la paste. Țările vecine, în frunte cu Austria, au început să pună întrebări și să aplice un control mult mai strict la frontieră.
- Autoizolarea și munca de acasă
Luni, pe măsură ce săptămâna de lucru a început, oamenii și corporațiile au început să ia propriile decizii. Milano, cel mai mare oraș din nordul Italiei, a fost în frunte. Pe măsură ce tot mai multe companii cereau sau permiteau oamenilor să lucreze de acasă, metroul din Milano – de obicei, plin cu navetiști – a circulat mai mult gol. Unele fabrici au fost, de asemenea, obligate să se închidă, deoarece muncitorii din zonele afectate nu au putut să ajungă la ele.
- Încălcarea regulilor
În ciuda creșterii rapide a numărului de cazuri, unii italieni au crezut că știu cel mai bine ce se întâmplă. În primele zile ale izbucnirii epidemiei au apărut rapoarte despre persoanele care încălcau regulile, încercând să părăsească zonele cu interdicție sau pur și simplu ignorând sfaturile autorităților. Nu este o coincidență că, în declarația sa de luni seară, premierul Antonio Conte a promis sancțiuni drastice împotriva celor care încalcă cu bună știință noile reguli.
Coronavirusul a ucis, la nivel global, 4.000 de oameni, iar peste 100.000 de mii au fost infectați cu coronavirus. Libertatea vă prezintă cele mai importante pandemii și epidemii din istoria umanității.
În contextul în care Bulgaria a înregistrat patru cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus, guvernul de la Sofia, în colaborare cu Centrul Național de Criză, a adoptat mai multe măsuri în încercarea de a limita răspândirea virusului ucigaș.
Japonia, una dintre țările direct afectate de cazuri de coronavirus, adoptă un pachet „de urgență”, prin care guvernul poate rechiziționa orice clădire ca să o transforme în spital.
- Care sunt zonele rosii si zonele galbene cu coronavirus din Europa si din lume