Medicii italieni citați de Corriere.it scriu că focarele domestice reprezintă una dintre noile surse de creștere a numărului de infecții în Peninsulă. Sursele citate de jurnaliștii italieni spun că răspândirea domestică este în creștere și recomandă măsuri mai eficiente de izolare.
Tot mai des, familii întregi ajung la spital. Am avut un domn, iar peste 6-7 ore a fost adusă în stare gravă și soția sa. Se întâmplă mai ales la familiile formate din persoane în vârstă.
Medicii italieni citați de Corriere della Sera
Experții chinezi care au ajuns în Italia au subliniat că medicii italieni fac acum aceeași greșeală pe care medicii din Wuhan au făcut-o inițial, scrie Bloomberg.
Mai exact, în vreme ce pacienții cu simptome serioase erau internați în spitale, medicii recomandau ca pacienții cu simptome ușoare să se izoleze acasă, parțial pentru a reduce presiunea de pe sistemul sanitar.
Însă experții chinezi au descoperit că bolnavii rămași în case infectau și membrii familiei, dar și alți oameni din afara gospodăriei, în condițiile în care o mișcare limitată mai exista pe străzi.
Oficialii din Wuhan au început, prin urmare, să bage în carantină, în spații convertite special – hoteluri, stadioane, săli de sport -, toate persoanele infectate.
“Nu putem spune cu siguranță dacă metoda carantinei la domiciliu practicată în Italia este corectă sau nu, pentru că fiecare țară are propriul mecanism, dar noi am descoperit probleme”, a declarat Xiao Ning, expert la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor.
Oricum, autoritățile din Milano au început deja să schimbe strategia. Oficialii au rechiziționat un hotel cu 300 de camere, care va fi pregătit, săptămâna aceasta, pentru a primi pacienții cu simptome ușoare.
“Trebuie să mergem în casele lor, să îi testăm”
Luni, și un expert italian a atras atenția asupra pericolului și a cerut separarea oamenilor bolnavi de familiile lor.
Andrea Crisanti, profesor de microbiologie la Universitatea Padova, a subliniat că mărirea continuă a numărului de cazuri din Italia este cauzată de oamenii care cel mai probabil și-au infectat familia acasă.
“Se întreabă cineva de ce vedem infecții, în ciuda tuturor măsurilor restrictive?”, a declarat profesorul pentru Radio Capital, citat de Reuters.
Se întreabă dacă nu cumva toți acești oameni care stau acasă, bolnavi, nu-și infectează familiile? În opinia noastră, acestea infecții se întâmplă acasă.
Andrea Crisanti, profesor de microbiologie la Universitatea Padova
Crisanti a ajutat la coordonarea combaterii epidemiei în Veneto, unde s-a derulat o campanie amplă de testare.
Această campanie a dus la identificarea cazurilor și la un control al epidemiei mult mai eficient decât în regiunea vecină, Lombardia, unde sunt testați doar oamenii cu simptome severe.
Crisanti spune acum că întreaga Italie are nevoie de o strategie agresivă pentru identificarea bolnavilor.
“Trebuie să mergem în casele lor, să îi testăm, să testăm membrii familiei, prietenii, și toți cei care sunt pozitivi trebuie luați, dacă se simt destul de bine, pentru a-i duce în centre speciale, în afara caselor”, a mai spus Crisanti.