Cele mai mari temperaturi au fost înregistrate în zona dintre Mazara del Vallo din provincia Trapani și Sciacca din provincia Agrigento, potrivit datelor publicate de ilMeteo.it și relatate de agenția de presă italiană Ansa.

Federația siciliană a spitalelor a cerut mai multă asistență la domiciliu pentru persoanele în vârstă, deoarece mulți nu își pot părăsi casele din cauza căldurii și unitățile de sănătate raportează o creștere cu 20-25% a numărului de sosiri la unitățile de urgență din întreaga țară.

Valul de căldură din Sicilia urmează să fie măsurat în raport cu propriul record de 48,8 de grade Celsius înregistrat în 2021, care este considerat oficial cea mai ridicată temperatură înregistrată în Europa.

Valul de căldură este prognozat să dureze până miercuri în cea mai mare parte a sudului Europei, după câteva zile de temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Decese și o creștere a internărilor

Două persoane – un bărbat și o femeie în vârstă de 69 de ani – au fost găsite morți în casele lor din Palermo, Sicilia, marți, iar mai multe ziare locale au atribuit decesul căldurii.

În sudul Italiei, care este mai sărac decât nordul, mulți nu își permit aer condiționat, sau chiar ventilatoare.

Căldura este deosebit de grea pentru persoanele fără adăpost. Sergio Ciresi, un preot care conduce o organizația caritabilă catolică Caritas, care oferă duș și adăposturi pentru persoane fără adăpost în Palermo, a declarat pentru BBC că căldura „îi face pe oameni mai nervoși și mai nerăbdători”.

„În ultimele zile am observat că oamenii se enervează mult mai ușor și încep să se bată între ei”, a pus preotul.

Au existat și întreruperi de curent pe insulă ca urmare a utilizării în exces de aer condiționat.

Ministerul italian al Sănătății a cerut unităților de primi urgențe din spitalele din întreaga țară să activeze așa-numitele „coduri de căldură”, desemnând un grup separat de personal medical pentru a trata persoanele care vin cu simptome cauzate de căldură.

Măsuri similare au fost introduse la începutul anului 2020, când Italia a devenit epicentrul pandemiei de Covid în Europa.

S-a înregistrat o creștere cu 20% a numărului de pacienți internați cu simptome legate de căldură, potrivit Ministerului Sănătății.

„Observam o creștere a internărilor de pacienți cu cefalee, tahicardie, deshidratare și confuzie”, a spus dr. Tiziana Maniscalchi, director de medicină de urgență la un spital din Palermo.

Ea a spus că unii dintre pacienții ei au murit, expunerea la căldură extremă fiind un factor contributiv.

„Pentru persoanele care au deja o sănătate fragilă, expunerea la aceste temperaturi poate avea consecințe devastatoare”, a spus ea. „Sunt îngrijorată, pentru că oamenii care vor plăti prețul sunt cei mai vulnerabili și mai fragili”.

O nouă temperatură record de 41,8 C a fost înregistrată marți în capitala Roma. Coduri roșii rămân, de asemenea, în vigoare în Spania, Grecia și părți din Balcani.

Temperaturile sunt așteptate să scadă joi în mare parte din Europa, inclusiv în nordul Italiei unde codurile roșii vor fi eliminate pentru șase orașe.

Urmărește-ne pe Google News