- Italia, țară în care trăiesc cel puțin 1,2 milioane de români, se confruntă cu o răspândire rapidă a coronavirusului.
- În nordul țării au fost impuse mai multe restricții, în încercarea a de opri răspândirea virusului.
- O româncă din Codogno, localitatea unde un bărbat infectat a transmis virusul, a spus că străzile sunt pustii, iar lumea e foarte îngrijorată.
Peste noapte, Italia a devenit cea mai afectată țară de coronavirus din Uniunea Europeană. În total, peste 26 de țări au confirmat cazuri de coronavirus, printre care și Germania și Franța, însă situația în Italia a devenit rapid îngrijorătoare.
În doar 24 de ore au fost depistate alte 30 de cazuri, ridicând numărul total la 50. Vineri seară, un bărbat de 78 de ani din regiunea Veneto a decedat, iar sâmbătă dimineață, o femeie în vârstă de 77 de ani din regiunea Lombardia.
De la o oră la alta, numărul cazurilor de coronavirus din Italia s-a mărit, o situație care alarmează autoritățile mai ales că mulți dintre cei bolnavi nici nu au călătorit în China, nici nu au intrat în contact cu persoane care au călătorit acolo.
Primele două cazuri de infectare cu noul virus au fost confirmate în Italia în 31 ianuarie. Bolnavii erau doi turiști chinezi din Wuhan, soț și soție, care se aflau de zece zile în Italia și care vizitaseră mai multe orașe și locuri turistice importante din Peninsulă. Din primele informații, nu așa ar fi fost însă răspândit virusul.
Primul italian care s-a îmbolnăvit este un alergător în vârstă de 38 de ani, care s-a întâlnit cu o persoană care s-a întors din China, pe 21 ianuarie. Această persoană nu prezenta simptome ale noului virus, iar ulterior a fost ținută la izolare, au precizat autoritățile italiene.
După bărbatul de 38 de ani, care se află acum în stare critică, au fost testați pozitiv și soția sa, însărcinată, precum și un prieten de-ai săi. Bărbatul de 38 de ani a mers la spitalul din Codogno cu simptome de gripă, iar virusul s-a răspândit. Cinci asistente medicale și doctori au fost infectați, la fel și alți trei pacienți.
În plus, alte trei persoane în vârstă, care frecventau aceeaşi cafenea ca şi tatăl alergătorului, au fost testate pozitiv cu COVID-19.
Vineri seară, autoritățile au anunțat restricții în mai multe localități. Locuitorii au fost sfătuiți să rămână în locuințe cel puțin o săptămână. Au fost închise școli, baruri, anulate evenimente precum și meciuri de fotbal.
Situația din regiunea Lombardia, unde sunt momentan 39 de cazuri, este diferită față de cea din regiunea vecină – Veneto, pentru că acolo nu se știe cum au fost infectați oamenii.
locuiesc în regiunea Lombardia, dintre care peste 330 în localitatea Codogno, unde o persoană a decedat
Până acum, 11 cazuri au fost confirmate în Veneto, iar presa italiană scrie că peste 4.000 de locuitori ai regiunii vor fi testați. Este posibil ca oamenii să fi intrat în contact cu pacienți purtători ai virusului fără să fi știut.
locuiesc în regiunea Veneto, unde a murit o altă persoană
Guvernul italian a pus la dispoziția oamenilor un număr de telefon – 1500 – la care să apeleze în cazul în care au simptome.
Oamenii au fost sfătuiți să nu meargă la spital, deoarece așa ar ajuta la răspândirea virusului, ci să aștepte să fie preluați de acasă și transportați în condiții speciale.
Totodată, Ambasada României în Italia a transmis, într-o postare pe Facebook, numărul de telefon la care românii pot solicita asistență consulară.
- +390683523358;
- +390683523356;
- +390683523352;
- +390683523344