În prezent, autoritățile de la Roma au emis un nou proiect lege care obligă părinții să-și vaccineze copii împotriva rujeolei și a nouă altor boli ale copilăriei. Acest lucru a dus la dezbateri aprinse în Italia, iar alegerile de pe 4 martie vor decide definitiv problema, scrie Daily Mail.
Autortățile din domeniul sănătății publice din Italia sunt îngrijorate că grupul mic care militează anti-vacinare este susținut de politicieni care pun la îndoială siguranța vacinurilor și vaccinarea obligatorie.
”Politicienii nu ar trebui să se amestece în chestiunile despre sănătate. Altfel, noi vom fi nevoiți să dezbatem folosirea antibioticelor pentru infecții. Să fie clar, vaccinurile salvează vieți. Îmbunătățesc calitatea vieții și scad costurile întreținerii sănătății, la nivel individual și colectiv”, a declarat Dr. Roberto Ieraci, coordonatorul programului de vaccin din districtul nr. 1 al Romei.
Totuși, liderul de extremă dreapta al partidului eurosceptic Liga Matteo Salvini, alături de partidul Fortza Italia al lui Silvio Berluscconi, se împotrivesc vaccinării.
Peste 1.000 de oameni s-au strâns la Roma, duminică, pentru a denunța introducerea obligatorie a vaccinării. Ei spun că italienii trebuie să aibă ”obligativitatea de a alege”. Legea va intra în vigoare luna viitoare și orice abatere de la aceasta va atrage de la sine o amendă de 500 de euro.
Autoarea legii, Beatrice Lorenzin – ministrul Sănătății din Italia – și-a petrecut timpul din campania electorală promovând vaccinul.
”Prea multe vaccinuri? Și cine decide, Salvini?”, a spus Lorenzin la Roma, denunțând campania anti-vaccinuri. Ea a notat că în în Franța sunt obligatorii 11 vaccinuri
”Haideți să lăsăm mamele și tații să-și facă treburile, doctorii să și le facă pe ale lor și politicienii să facă un pas în spate și să înceteze în a mai vorbi despre lucruri de car n-au habar”, a mai spus Ministrul Sănătății din Italia.
Potrivit raportului OMS, România a avut cele mai multe cazuri de rujeolă din Europa în 2017, iar organizația transmite un avertisment general privind creșterea numărului de copii care se îmbolnăvesc de această maladie din cauza faptului că nu au fost imunizați
Europa a înregistrat o creștere puternică a cazurilor de rujeolă în 2017, iar Organizația Mondială a Sănătății consideră acest lucru o tragedie după ce în 2016 a fost înregistrată un record minim de cazuri – 5.273. Anul trecut numărul cazurilor a crescut de patru ori depășind 20.000 de persoane afectate și 35 de decese.
Cincisprezece țări din regiunea europeană au întregistrat focare mari, România, cu peste 5.500 de cazuri, fiind pe primul loc în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri. Țara noastră este urmată de Italia și Ucraina în clasamentul celor mai multe îmbolnăviri.
Această situație se datorează în principal numărului mare de persoane care refuză vaccinarea, asta deși, spun experții, legătura dintre vaccinuri și autism a fost discreditată în urmă cu 20 de ani.
Rujeola este o boală virală extrem de infecțioasă care poate fi moartală. Ea poate fi evitată prin vaccinul MMR.
Dr. Zsuzsanna Jakab, de la OMS, a declarat: „Fiecare persoană nouă afectată de rujeolă în Europa ne reamintește că adulții și copiii nevaccinați, indiferent de locul în care trăiesc, riscă să fie infectați și să răspândească boala altora care nu au putut fi vaccinați.
Vaccinul MMR se administrează în două doze copiilor foarte mici, ca parte a programului național de vaccinare. De asemenea, adulții și copiii mai mari pot fi vaccinați la orice vârstă dacă nu au fost complet imunizați înainte.
GALERIE FOTO| Ninsoare la Roma. Întregul oraș a fost acoperit de zăpadă, un fenomen rar
FOOT: EPA