Roma a cerut deja ajutorul UE, în criza coronavirusului, dar oficialii italieni au observat că niciun stat aliat nu a răspuns, într-un moment în care sistemul sanitar italian, în special cel din nordul țării, este aproape copleșit de numărul mare de pacienți internați în stare critică cu coronavirus.
”Italia a cerut deja activarea Mecanismului UE pentru Protecție Civilă pentru rezerve de echipament medical de protecție individuală. Dar, din păcate, nicio țară UE nu a răspuns solicitării Comisiei. Doar China a răspuns bilateral. Cu siguranță, nu e un semn bun de solidaritate europeană”, a declarat Maurizio Massari, ambasadorul Italiei la UE, într-o scrisoare deschisă publicată marți de Politico.eu.
Ambasadorul Italiei, țara cea mai lovită de criza coronavirusului, a mai declarat că este crucial ca UE să adopte o abordare comună pentru detectarea și raportarea cazurilor de coronavirus, cu reguli comune pentru întregul bloc.
Comisia Europeană a anunțat totuși, marți seară, că va crea un fond al UE cu o potenţială sumă de 25 de miliarde de euro pusă la dispoziţie din resursele existente pentru a reduce efectele crizei economice cauzate de coronavirus, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Într-o declaraţie susţinută după o videoconferinţă de urgenţă cu liderii din UE, preşedinta Comisiei UE, Ursula von der Leyen, a afirmat că fondul de investiţii ar trebui finanţat cu 7,5 miliarde de euro din banii UE şi să ajute sectoarele vulnerabile ale economiei.
Suma totală de 25 de miliarde de euro ar urma să fie obţinută prin completarea cu ‘fonduri structurale ale UE, care au fost deja angajate pentru ţările din UE în actualul buget comunitar, a mai spus oficialul, adăugând că fără această inginerie financiară banii ar fi putut fi dificil de cheltuit.
Banii ar trebui să înceapă să fie transferaţi în următoarele săptămâni, a mai declarat Ursula von der Leyen, adăugând că fondurile vor fi canalizate spre sistemele de sănătate, companiile mici şi piaţa muncii.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus la rândul său că regulile fiscale şi reglementările privind ajutorul de stat din UE vor fi relaxate pentru a facilita cheltuielile publice.
În privinţa măsurilor pentru a limita răspândirea epidemiei de coronavirus, Charles Michel a făcut apel la ţările UE să se coordoneze în răspunsul lor la criză, potrivit DPA.
„Virusul se răspândeşte în toate statele membre. De aceea cred că ar trebui să ne coordonăm cât mai mult posibil şi să vedem unde putem face mai mult împreună”, a spus el.
Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!