Încă din iunie, în diferite orașe italiene au început să apară bannere care înfățișează o strângere a două mâini pictate în culorile steagurilor Italiei și Federației Ruse.

Afișele conțin mesajul „Rusia nu este dușmanul nostru” și solicită să nu se mai aloce bani pentru ajutor militar Ucrainei și Israelului.

Aceste bannere, apărute, în prima fază la Verona, în regiunea Veneto, au circulat pe contul de X al lui Silvano Trotta, cunoscut ca adept al teoriilor conspiraționiste.

În septembrie, numărul acestor panouri publicitare era deja de sute.

Grupul Sovranita Popolare și-a asumat responsabilitatea campaniei. CNN a remarcat că acești „acționari în numele păcii” acuză guvernul italian că, prin deciziile sale, „a amenințat în mod nejustificat cetățenii italieni cu un posibil atac rusesc”, după începerea invaziei ruse pe scară largă a Ucrainei.

„De doi ani, războinicii italieni au incitat la rusofobie, un sentiment de ură pentru poporul rus, cultură și artă”, notează „făuritorii de pace”, care „omit” orașele distruse, miile de ucraineni uciși și milioanele de refugiați.

Ambasada Ucrainei la Roma a reacționat la această campanie, printr-un mesaj pe X.

„Suntem profund îngrijorați de insolența propagandei ruse, inclusiv în Cetatea Eternă. Solicităm autorităților orașului Roma să revizuiască permisiunea pentru astfel de afișe, care au scopul clar de a reabilita imaginea statului agresor”, au îndemnat diplomații Kievului.

Răspunsul a variat în diferite orașe italiene. În unele, bannerele au fost îndepărtate de autorități, în altele au fost lăsate până la expirarea închirierii spațiului publicitar.

Foto: sovranitapopolare.org

Urmărește-ne pe Google News