Decizia vine în contextul în care rafinăria ISAB, una dintre cele mai mari din Europa, se confruntă cu pericolul opririi producției ca urmare a intrării în vigoare a embargoului UE asupra importului de petrol pe mare din Rusia.
Guvernul Meloni a decis astfel să preia pentru 12 luni administrarea rafinăriei pentru a se asigura că nu se va închide și că poate asigura aprovizionarea cu energie la nivel național.
„Intervenţia de urgenţă urmăreşte să protejeze atât un pol energetic naţional strategic, cât şi nivelurile de ocupare a forţei de muncă atât de importante pentru Sicilia şi întreaga ţară”, a declarat premierul Giorgia Meloni într-un scurt comunicat de presă, ca urmare a semnării decretului prin care se dispune trecerea în administrarea parțială a statului.
Supraviețuirea rafinăriei din Sicilia este pusă în pericol, întrucât, de teama sancţiunilor, băncile europene au încetat să o mai finanţeze şi să ofere garanţiile de care avea nevoie pentru a importa petrol din alte ţări. Rafinăria ISAB are o capacitate anuală de rafinare de zece milioane de tone de ţiţei, care poate ajunge până la 14 milioane de tone şi asigură aproximativ 20% din necesarul intern.
„Este o soluţie temporară pentru evitarea blocării utilajelor şi activităţii, precum şi a dezastrului pentru angajaţi care ar decurge”, a declarat Renato Schifani, preşedintele regiunii Sicilia. „Soluţia tutelei va fi folosită pentru a căuta potenţiali cumpărători, fără a exclude neapărat calea naţionalizării”, a menţionat el.
Cât privește interesul pentru un alt proprietar, fondul american de investiţii Crossbridge Energy Partners negociază un acord cu Lukoil pentru achiziţia rafinăriei, a cărei valoare este estimată la 1-1,5 miliarde de euro.
Decizia Italiei nu este una fără precedent, întrucât, în septembrie, Germania a preluat controlul asupra activităților din țară ale grupului petrolier rus Rosneft.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!