Printr-un decret al preşedintelui Consiliului de Miniştri (DPCM) din Italia, din 4 mai va deveni obligatorie purtarea măștilor de protecţie în locuri publice închise (precum transporturile în comun și unitățile comerciale). 

Toți cei care au simptome asociate COVID-19 și o temperatură corporală de peste 37,5 grade sunt obligați să rămână acasă şi să anunţe medicul de familie. Iar celor care se întorc la muncă le va fi măsurată periodic temperatura. 

Locurile de joacă pentru copii şi sălile de sport rămân închise

De astăzi, sunt fi redeschise parcurile și grădinile, dar sunt interzise adunările publice, iar oamenilor li se cere să respecte distanța de siguranță de un metru între persoane. Dacă nu va putea fi garantată respectarea acestor reguli, primarii ar putea decide reînchiderea temporară a parcurilor.

Zonele de joacă pentru copii din parcuri rămân închise.

În plus, italienii pot practica din nou activități fizice și sportive în aer liber, chiar şi mai departe de casă, însă doar individual. Sunt permise grupurile, doar dacă acei oameni locuiesc în aceeaşi casă.

Sălile de sport şi piscinele rămân închise, iar competițiile sportive sunt în continuare suspendate.

Utilizarea bicicletei este permisă persoanelor care merg spre locul de muncă, acasă sau la magazin, dar şi pentru activități fizice în aer liber. Autorităţile italiene recomandă însă şi bicicliştilor să respecte distanța interpersonală de siguranță.

E permisă vizitarea rudelor, dar sunt interzise petrecerile

De luni, italienilor pot să-şi viziteze rudele, însă deplasarea ar trebui să fie una justificată şi necesară.

În categoria “rudelor” la care face referire decretul sunt incluşi soții, partenerii de viață, persoanele între care există o legătură afectivă stabilă (prieteni, dar numai pentru cazuri de urgenţă majoră), dar și rudele de sânge până la gradul şase (de exemplu, copiii verișorilor, între ei).

Vizitarea rudelor este permisă doar cu regula de evitare a petrecerilor, a cinelor festive și a adunărilor. Iar oamenilor li se cere ca şi în timpul acestor vizite să fie precauţi cu contactele fizice, să utilizeze măști și să respecte distanța interpersonală de cel puțin un metru. De altfel, autorităţile le recomandă italienilor limitarea la maximum a întâlnirilor cu persoane care nu locuiesc în aceeaşi casă cu ei, deoarece aceste interacţiuni cresc riscul de contagiune.

Tot de astăzi pot fi organizate înmormântări, la care pot asista maximum 15 participanți. Ceremoniile pot fi ţinute şi în lăcașuri de cult, însă doar dacă se garantează respectarea măsurilor de distanţare interpersonală.

Cimitirele vor fi redeschise, iar oamenii pot merge să se reculeagă la mormintele rudelor decedate, cu condiţia să respecte distanța interpersonală de siguranță de cel puțin un metru și interdicția de a se aduna în grupuri.

Interzis consumul de mâncare lângă restaurante 

Italienilor le este permisă de astăzi şi deplasarea dintr-o regiune în alta a ţării, însă doar în interes de serviciu, pentru urgenţe majore sau din motive de sănătate.

În plus, este permisă vânzarea de mâncare la pachet în restaurante, fast-food-uri, baruri etc., pe lângă activitatea de livrare la domiciliu, care exista deja. Autorităţile le interzic oamenilor să consume produse în interiorul sau în apropierea spațiului comercial.

Magazinele care nu vând produsele alimentare sau bunuri ce acoperă necesitățile de bază vor rămâne închise pentru public, dar ele pot continua să vândă, făcând livrări la domiciliu, cu respectarea cerințelor igienice și sanitare atât la ambalare, cât și la transport. 

Școlile nu vor mai fi deschise până în septembrie

Se reiau activităţile de producție din sectorul textile, modă, auto, industria extractivă şi producția de mobilă şi se redeschid şantierele pentru construcţii civile (drumuri, poduri, tuneluri, lucrări de utilitate publică, locuinţe etc.), cu obligația respectării normelor în vigoare privind securitatea muncii.

Școlile nu vor mai fi deschise până în septembrie, iar predarea la distanță va continua. Dar universităţile pot organiza sesiuni de examene și de absolvire, cu condiția să organizeze spațiile și activitatea, astfel încât să se reducă la minimum riscul de apropiere a persoanelor. În caz contrar sau atunci când prezența studenților nu e posibilă, examenele se pot susţine online.

Dacă numărul îmbolnăvirilor nu va creşte, italienii se pregătesc ca, din 18 mai, să repornească şi alte activități comerciale şi să redeschidă muzeele şi bibliotecile. Iar de la 1 iunie se preconizează chiar redeschiderea barurilor, a restaurantelor şi a saloanelor de îngrijire personală (coafoare, centre de înfrumusețare și centre de masaj).

 
 

Urmărește-ne pe Google News