Cuprins:
Criticii susțin că aceasta vizează în mod nedrept părinții de același sex și că implementarea ei nu este clară.
Potrivit sursei citate, legea a fost aprobată miercuri în Parlamentul italian, după o dezbatere de șapte ore. Propunerea legislativă a fost inițiată de Carolina Varchi, membră a partidului de extremă dreapta Frații Italiei, și susținută de premierul Giorgia Meloni.
Noua măsură extinde interdicția existentă din 2004 privind maternitatea surogat
Italienii care caută mame surogat în țări unde practica este legală, precum SUA sau Canada, riscă acum până la doi ani de închisoare și amenzi de până la 1 milion de euro.
Legea a fost adoptată în Parlament cu 84 de voturi „Pentru”, 58 de voturi „Contra” și nici o abținere.
Legea existentă prevedea deja pedepse pentru comercializarea de gameți, embrioni sau maternitate surogat. Amendamentul recent extinde aplicarea legii și pentru italienii care caută astfel de servicii în străinătate.
La începutul acestui an, Meloni a calificat maternitatea surogat drept o practică „inumană” care tratează copiii ca pe niște produse de supermarket, preluând poziția exprimată de Biserica Catolică.
În timpul dezbaterilor, parlamentarii Lega au propus creșterea pedepselor la 10 ani de închisoare și 2 milioane de euro amendă, dar propunerea a fost respinsă.
Argumentele susținătorilor
Coaliția conservatoare de guvernare vede această lege ca o modalitate de a proteja atât mamele surogat din străinătate, pe care le consideră exploatate, cât și relația dintre părinții biologici și copiii lor.
„În cazul maternității surogat, femeia nu oferă un organ, ci naște un copil. Femeia este astfel redusă la un incubator, întrerupând relația dintre mamă și copil”, a declarat deputatul Gianni Berrino în timpul dezbaterii.
„Maternitatea este absolut unică, nu poate fi absolut deloc surogată și este fundamentul civilizației noastre”, a afirmat senatoarea Lavinia Mennuni.
Ea a mai adăugat: „Vrem să eliminăm fenomenul turismului pentru maternitate surogat”.
Criticile opoziției
Partidele de opoziție au criticat dur legea. Anna Rossomando de la Partidul Democrat de centru-stânga a calificat-o drept „nerezonabilă și complet în dezacord cu hotărârile Curții Constituționale și ale Curții Europene a Drepturilor Omului”.
Alessandra Maiorino de la Mișcarea Cinci Stele a denunțat legea ca fiind „o speculație vulgară pentru a obține un punct de propagandă pură pe pielea fetițelor și băieților”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3Implementarea legii ridică multe întrebări, cum ar fi modul în care vor fi colectate probele necesare pentru condamnare și sentințe. De asemenea, nu este clar dacă procedurile pot fi deschise retroactiv, ceea ce ar contraveni legislației italiene.
Filomena Gallo, secretar al Asociației Luca Coscioni, a declarat că noua lege este „o lege nedreaptă și discriminatorie, inaplicabilă din punct de vedere juridic, deoarece ignoră principiul dublei incriminări, care stă la baza dreptului penal”.
O altă problemă majoră este reglementarea certificatelor de naștere emise în străinătate. Administrația italiană este cunoscută pentru întârzierile lungi în procesarea nașterilor cetățenilor săi în străinătate, ceea ce ar putea complica situația noilor părinți care locuiesc în afara țării.
Impactul asupra comunității LGBTQ+
Activiștii susțin că legea afectează în mod disproporționat părinții de același sex, într-o țară unde căsătoria între persoane de același sex este de asemenea interzisă.
Mai mulți parlamentari și activiști LGBTQ+ au protestat în fața Senatului împotriva legii, unii ținând bannere pe care scria: „Părinți, nu criminali”.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!