Nelinişte la Roma şi la Madrid
Dacă pentru cele trei ţări Uniunea Europeană a pus la bătaie aproximativ 270 de miliarde de euro, în cazul Italiei şi Spaniei această sumă ar fi, conform unor experţi, “o picătură într- un ocean”. Asta pentru că datoria Italiei se ridică la puţin peste 1.800 de miliarde de euro (120% din PIB), iar cea a Spaniei la aproape 1.000 de miliarde de euro (85% din PIB). Măsurile de austeritate ale guvernelor de la Roma şi Madrid ar putea duce la proteste violente precum în Grecia.
Germania le cere italienilor să reducă cheltuielile
“Italia trebuie să trimită un semnal puternic prin acceptarea unui buget de criză, care să acopere nevoia de austeritate şi de consolidare. Am încredere deplină că guvernul italian va adopta exact un astfel de buget”, a declarat, ieri, cancelarul german Angela Merkel, în contextul în care oficialii UE încearcă să liniştească temerile statelor din zona euro privind riscul extinderii crizei datoriei publice. Merkel a precizat că a discutat deja telefonic despre această chestiune cu premierul italian Silvio Berlusconi.
Taxe mai mari pentru italieni
Planul de austeritate al guvernului italian pentru 2013-2014 prevede: reducerea cu 47 de miliarde de euro a cheltuielilor bugetare; creşterea impozitelor plătite de agenţii comerciali; taxe mai mari pentru proprietarii de maşini care depăşesc 170 de cai-putere, iar persoanele fizice vor plăti un impozit progresiv pe venit de la 20% la 40%. Guvernul de la Madrid a luat deja de anul trecut mai multe măsuri care au nemulţumit populaţia. Printre altele, salariile bugetarilor au scăzut cu 5%.