Ratele oficiale ale dobânzilor au crescut semnificativ și au au generat profituri-record pentru bănci, deoarece costul împrumuturilor a crescut, în timp ce băncile s-au abținut să plătească mai mult pentru depozite.

Spania și Ungaria au deja taxe

State precum Spania și Ungaria au impus deja taxe pe profit pentru acest sector, iar altele ar putea să le urmeze exemplul.

Guvernul premierului italian Giorgia Meloni a lansat această idee la începutul anului.

Lăcomia băncilor

O sursă guvernamentală a declarat că mișcarea a fost o surpriză chiar și pentru unii miniștri la ședința de luni seară a cabinetului. O a doua sursă a precizat că guvernul a intenționat „să pedepsească comportamentul incorect al băncilor”.

Creditorii din Italia au transferat deponenților în medie 12% din creșterea ratelor, față de 22% în zona euro, a calculat banca de investiții Jefferies.

„Trebuie doar să ne uităm la profiturile băncilor din prima jumătate a anului… pentru a realiza că nu este vorba de câteva milioane, ci… de miliarde”, a declarat luni seara vicepremierul Matteo Salvini într-o conferință de presă la Roma.

Prăbușirea acțiunilor

Indicele acțiunilor bancare din Italia se prăbușise marți la un moment dat cu 7,3%, iar liderul sectorului bancar italian Intesa Sanpaolo a scăzut cu 8,6%, în timp ce UniCredit a scăzut cu 5,8% pe bursă.

Acțiunile băncilor italiene au crescut cu 50% în ultimul an, depășind creșterea de 20% a sectorului european.

Trei miliarde de euro, la buget

Analiștii Citi au calculat că taxa ar putea șterge până la 12% din câștigurile băncilor italiene în 2023. Bank of America a estimat încasări de 2-3 miliarde de euro pentru guvern.

Surse au declarat că Trezoreria italiană se așteaptă să încaseze mai puțin de 3 miliarde de euro din măsură.

Această sumă ar fi similară celor 2,8 miliarde de euro strânse de impozitul excepțional de anul acesta pentru companiile energetice.

Taxa se aplică în 2023, iar băncile vor plăti sumele până la 30 iunie 2024.

Măsura se aplică la marja netă de dobândă, o măsură a venitului provenit din diferența dintre ratele la credite și cele la depozite.

Guvernul a dat înapoi după scăderea acțiunilor

Financial Times a scris miercuri că Guvernul italian a dat înapoi în privința taxei, stabilind că aceasta nu va depăși 0,1% din active.

Conform Jefferies, această limitare va duce la înjumătățirea taxei. În urma anunțului, acțiunile Intessa Sanpaolo și Unicredit au crescut cu câte 3%.

Cum e în România

În România, impozitul pe profit este este 16%, iar acesta este perceput inclusiv băncilor. Nu există însă un impozit suplimentar pe profiturile acestora.

Băncile din țara noastră au fost în centrul atenției în ultimul an, după ce dobânzile au crescut, iar românii cu împrumuturi au constatat aproape o dublare a ratelor la creditele imobiliare.

Dobânzile au urcat după ce indicele ROBOR, în funcție de care se calculează dobânzile la credite, a crescut masiv. Indicele ROBOR a crescut după ce Banca Națională a României (BNR) a majorat, la rândul său, dobânda-cheie pentru a lupta cu inflația.

Aceasta a fost de 13,8% în 2022, conform Institutului Național de Statistică (INS). La rândul ei, inflația a crescut în urma invadării Ucrainei de către Rusia și a problemelor de pe lanțurile logistice și de producție la nivel internațional, în urma pandemiei.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat băncile anul trecut, când a spus că „au sărit calul” și au majorat ROBOR peste dobânda oficială a Băncii Naționale.

Avem suprataxe în energie

România a impozitat câștigurile excepționale din energie, existând în acest moment taxe atât pentru producătorii de electricitate, cât și o taxă de solidaritate pentru producătorii de țiței și gaze, respectiv Petrom și Romgaz.

Transportatorii cer taxarea asigurătorilor

Transportatorii au cerut ieri taxarea asigurătorilor din România, după ce profiturile acestora s-au dublat în 2022 față de 2021 și sunt de 12 ori mai mari față de 2020, anul declanșării pandemiei.

În fine, marii retaileri prezenți în România au realizat la rândul lor profituri și venituri istorice, conform unei analize a revistei Piața. Guvernul a adoptat recent o ordonanță prin care plafonează marjele de profit pentru alimentele de bază pentru a forța ieftinirea acestora.

PSD a cerut în februarie taxarea cu 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor, dar PNL s-a opus.

Guvernul discută în acest moment eliminarea unor facilități fiscale și restructurarea unor agenții de stat pentru echilibrarea bugetului.

Urmărește-ne pe Google News