Jurnaliştii de la publicaţia Il Messaggero au scris, marți, că România riscă să devină Brazilia Europei din cauza numărului mare de contaminări cu coronavirus.
“Oficial sunt 36.000 de cazuri de Covid-19, dar în realitate numărul ar putea fi mult mai mare. Situaţia din ţară este complicată de decizia Curţii Constituţionale în baza căreia autorităţile nu pot impune carantina sau izolarea”, scrie Il Messaggero.
Aceeași publicație din Italia atrage atenția și asupra lucrătorilor casnici români ce au adesea în grijă oameni vulnerabili, cum ar fi persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități sau copiii.
Îngrijitoarele române care se întorc la locul de muncă după vacanțe sau după ce au plecat în ultimele luni pentru a nu rămâne blocate în Peninsulă nu sunt supuse niciunui control.
Il Messaggero:
Se ia în calcul o testare în masă a lucrătorilor casnici români
Vicepreședinte Assindatcolf, asociația națională a angajatorilor casnici din Italia, Andrea Zini, a explicat, pentru ilgazzettino.it, că „nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători intră în contact cu subiecți vulnerabili”.
Deși România nu este parte integrantă a acordului de liberă circulație Schengen, în ciuda faptului că face parte din UE, nu există restricții pentru românii care călătoresc în Italia, spre deosebire de ceea ce se întâmplă cu persoanele care vin din Serbia, Muntenegru și Kosovo.
Vicepreședinte Assindatcolf:
Potrivit g4media, în prezent, este prevăzut doar ca menajerele și îngrijitorii să fie echipați cu măști, să nu prezinte o temperatură care să depășească 37,5 grade și să mențină distanțarea socială, lucru care este foarte greu de realizat, ținând cont de sarcinile pe care le au de îndeplinit.
Andrea Zini subliniază însă că măsurile de prevenție sunt mai greu de aplicat ținând cont că „o familie nu este o afacere”, astfel că se ia în calcul testarea în masă a lucrătorilor casnici români din Italia.
„O familie nu este o afacere. Furnizarea Dpi și depistarea temperaturii este în regulă, însă testarea angajaţilor are un cost care ar trebui să fie susținut de Ministerul Sănătății, căruia i-am cerut deja să monitorizeze situația”, a declarat vicepreședintele Assindatcolf.
La începutul lunii iulie, în urma ordonanţei emise de guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia, care impunea izolarea și testarea lucrătorilor casnici non-europeni (deci nu români), asociația a solicitat ca aceste practici să fie adoptate în toate regiunile și aplicate tuturor cetăţenilor străini care vin să lucreze în Italia.
„Suntem îngrijorați deoarece, în ciuda amplorii fenomenului, nu există o soluție clară”, a mai spus Andrea Zini.
În Italia, potrivit ISTAT și INAIL, ar exista cel puțin două milioane de lucrători casnici (doar 848 de mii fiind regularizați), dintre care aproape jumătate provin din Europa de Est.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro