Acest proiect face parte din planul de investiții al Armatei aprobat de Parlament şi costă aproape 190 de milioane de euro. Deşi este un program vital pentru siguranța națională, semnarea acestui acord cu firma lobbyistul american Elliott Broidy s-a făcut în mare secret. Totuşi, potrivit unui articol publicat de Adevărul, dar ulterior șters de pe site şi rămas în memoria Google, la  parafarea acestei înțelegeri a participat Ministrul Apărării şi Ambasadorul SUA la București.  La semnarea acordurilor pentru cumpărarea de transportoare blindate sau rachete PATRIOT, tot firme americane, au fost organizate conferințe de presă. 

Care sunt semnele de întrebare legate de această afacere

Surse consultate de Libertatea spun că acest acord a fost tratat cu maximă discreție la nivelul instituțiilor statului, specialiștii nefiind implicați în legăturile directe cu firma americană. Nu au existat comunicate de presă sau informări oficiale, deși proiectul face parte din programul de investiții al Armatei aprobat de Parlament. De aici apar şi speculațiile legate de relația dintre lobbyistul american Elliott Broidy şi Liviu Dragnea, președintele Partidului Social Democrat. Dragnea a fost la petrecerea de inaugurare a lui Donald Trump, la invitația lui Elliott Broidy. PSD ar fi plătit 100.000 unei firme de lobby pentru această vizită.

După vizita celor doi politicieni români în Statele Unite, Elliott Broidy şi-a extins afacerile în România prin Circinus Defense SRL, firmă înființata în luna mai 2017, potrivit portalului Ministerului Justiției.

Acord pentru un sistem vital al Armatei

Demersurile pentru cumpărarea unui sistem integrat de comandă, control, comunicații, computere, informații, supraveghere şi cercetare (C4ISR) au început din 2016, din perioada Guvernului Cioloş. Atunci a fost depus un proiect de Hotărâre de Guvern prin care erau stabilite condițiile acordării acestui contract de aproape 190 de milioane de euro. Era stabilită o procedură specială, în două etape, pentru selecția firmelor.

Potrivit notei de fundamentare, „Armata României nu are în prezent un sistem de tip C4ISR, care să permită exercitarea eficientă a comenzii forțelor, în contextul războiului modern şi al amenințărilor actuale, ceea ce reprezintă o vulnerabilitate importantă la adresa securității naționale„. 

Aşadar, nimeni nu contestă necesitatea unei asemenea investiții. Specialiștii semnalează că proiectul este atât de sensibil încât ar trebui realizat de o companiei națională.

„În situația în care nu se va dezvolta şi realiza o arhitectură C4ISR printr-o soluţie tehnică integrată, realizată de către un operator economic național, se creează premisele afectării, cu consecințe grave, a suveranității, independentei şi integrității ţării, prin apariția următoarelor riscuri: probleme de securitate la nivelul softului de operare prin posibilitatea infectării cu viruşi; vulnerabilitatea sistemului determinată de dependența realizării mentenanței şi actualizării softului (…) de către un operator economic care acționează în afara tării”, se arată în nota de fundamentare. 

În același timp, compania națională câștigătoare va avea dreptul să subcontracteze servicii către operatori din alte ţări NATO, dar nu mai mult de 50% din valoarea serviciilor, se mai arată în proiectul de HG.

Acordul dintre ROMARM şi Circinus Defense SRL  nu reprezintă o garanție că acest contract va ajunge la firma lobbyistul Elliott Broidy. Guvernul României trebuie să aprobe o Ordonată de Urgentă sau Parlamentul o lege.

Acorduri cu tam-tam pentru rachete şi blindate

Anul trecut, România a semnat acorduri şi contracte pentru alte proiecte majore de înzestrare a Armatei, dar nu în secret. Contractul pentru sistemele de rachete PATRIOT, dar şi cel pentru cumpărarea transportoarelor blindate Piranha s-au parafat în conferințe de presă, cu fotografii şi strângeri de mână.


Citește și: Culisele scandalului de la Aeroportul Otopeni: profitul garantat, interesele politice și salubrizarea de 5 milioane de euro pe an

 
 

Urmărește-ne pe Google News