Începând de pe 7 iunie, timp de două săptămâni, timișorenii sunt invitați cu mic, cu mare, la Muzeul Național al Banatului. Aici este expusă o colecție deosebită de etichete de produse locale, folosite de la sfârșitul secolului al 19-lea și din perioada comunismului, scrie tion.ro. Colecția este inclusă în expoziția „PATRIMONIUM 2015”, o prezentare bogată a obiectelor care au intrat în posesia muzeului în ultimul an. De asemenea, evenimentul readuce în prim-plan și câteva dintre expozițiile din anul precedent.

„Este vorba despre activitatea întregului muzeu pentru că am pus și expozițiile făcute sau găzduite de muzeu în ultimul an. Am plecat de la achiziții, iar achizițiile aduc și donații. Dacă în 2013, la prima ediție, ne-am referit numai la achiziții acum am zis să pun și munca colegilor mei din restaurare, munca colegilor arheologi. Am pus și afișele expozițiilor trecut. Avem însă o achiziție foarte importantă pe care eu mi-am dorit-o de ani. Am încercat și pe proprietar să-l conving să o vândă a trebuit să găsim și noi bani, însă am achiziționat o frumoasă colecție de etichete. Nu este singura achiziție, dar din păcate este una dintre puținele de anul trecut. Totuși, e bine că au reînceput achizițiile la Muzeul Național al Banatului”, a explicat, pentru tion.ro, muzeograful Marius Șeptilici.

Reprezentantul muzeului a povestit și cum a reușit să-l convingă pe proprietar să vândă o importantă parte din interesanta colecție.

etichete3Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO


::placeholdeR–>

Fostul proprietar al colecției susține că etichetele prezentate la muzeu au o mare valoare sentimentală, dar și istorică, acestea oferind un portret al societății românești din trecut.

„Pe proprietar îl cunoșteam de mai mult timp și am văzut că printre altele are și aceste preocupări, că-i plac lucrurile vechi. Din vorbă în vorbă am aflat că are această colecție acasă. Și am încercat să-l conving să o vândă muzeului. Din păcate, de multe ori, există colecționari care strâng niște obiecte, oricare ar fi ele, de multe ori copiii nu sunt interesați de ele, ba chiar au o aversiune față de colecție. Pentru că tata sau mama… «tata a pierdut timpul cu colecția în loc să meargă cu mine în parc». Se simt frustrați. De multe ori când părintele decedează aceste obiecte se pierd sau chiar se aruncă. Așa că am prezentat proprietarului și acest scenariu, să le vândă la muzeu pentru că noi chiar le păstrăm. Până la urmă a decis să ne vândă mare parte din colecție”, mai spune muzeograf.

Sursa foto: tion.ro

 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News