Despre ce este vorba? Statul nu va mai garanta în totalitate creditele, iar asta reprezintă o modificare majoră în cadrul Programului Prima Casă 2013. Mai simplu spus şi pe înţelesul tuturor, băncile vor fi nevoite să-şi asume în raport de 50% un risc de nerambursare a creditelor care se acordă, conform informaţiilor puse la dispoziţie de autorităţi.
Guvernul Romaniei a decis şi suplimentarea cu 200 de milioane de euro a plafonului de garantare pentru Prima Casă 2013, sumă care se adaugă deja celor aproximativ 185 de milioane de euro rămaşi neutilizaţi. Conform dezvoltatorimobiliar.ro, în aceste condiţii, finanţatorii vor avea acces la aceste fonduri doar după epuizarea plafoanelor anterioare.
Plafonul creditului garantat de către stat este de maximum 75.000 de euro, dar numai în cazul ridicării unui imobil de la zero. Pentru un imobil nou, deja construit, acesta este de 70.000 de euro şi de 60.000 de euro pentru o locuinţă veche. Cine poate accesa programul? Doar o anumită categorie, mai precis, doar cei care nu deţin un imobil a cărui suprafaţă utilă este mai mare de 50 de mp sau cei care deţin numai cote părţi dintr-o locuinţă.
Un fapt care nu poate fi trecut cu vederea este şi cresterea cu patru procente din 2012 faţă de anul 2011 (n.r. de la 27% la 31%) a tranzacţiilor de imobile noi prin Programul Prima Casă. Conform datelor statistice, în prima parte a anului 2013, această creştere a ajuns la 34%. Sunt semnale care indică faptul că numărul acestora va deveni din ce în ce mai mare, mai ales că Executivul are în plan să finanţeze doar locuinţele noi.
Ca o curiozitate, de la debutul proiectului, cele mai multe imobile vândute prin Prima Casă au fost cele vechi. În cifre, acest aspect înseamnă peste 87.000 de unităţi, adică vânzări de peste trei miliarde de euro.