Pasiunea pentru selfie-uri s-a transformat într-o obsesie în cazul unor persoane, deoarece, în fiecare zi pe reţelele de socializare ca Facebook, Twitter, Instagram, sunt postate auto-portrete în diferite ipostaze. Asociaţia Psihiatrică din America a numit această obsesie „Selfitis” clasificând dependenţa de selfie în trei categorii.
Selfitis-ul este o dorinţă obsesiv compulsivă ca cineva să îşi facă singur fotografii şi să le posteze pe diferite reţele de socializare, conform celor de la Asociaţia Psihiatrică din America. La baza acestei afecţiuni psihice stă o lipsă de încredere în sine şi o nevoie de a umple un gol la capitolul intimitate.
Există trei stagii ale selfietis-ului. Prima este varianta incipientă care se manifestă prin realizarea a trei selfie-uri pe zi, fără a le posta pe diverse reţele sociale. A doua este versiunea acută, care implică imortalizarea celor trei selfie-uri şi postarea lor pe site-uri de socializare, iar ultima este selfitisul cronic în care persoanele în cauză au parte de o nevoie necontrolabilă de a face selfie-uri în permanenţă şi de a posta online de cel puţin şase ori pe zi.