Stan Lee, creatorul celebrelor personaje de benzi desenate Spiderman, va prezenta în fiecare marţi, la Discovery Channel, începând de poimâine, la ora 22.00, seria „Supereroii lui Stan Lee”. Vedeta americană cu origini româneşti şi Daniel Browning-Smith, considerat „cel mai flexibil om din lume”, vor aduce în prim-plan poveştile incredibile ale unor oameni cu însuşiri uluitoare. Fiecare dintre „ciudaţi” e supus unor teste prin care să-şi dovedească puterile.
Omul care nu simte durerea
Tim Cridland din New York, SUA, susţine că e capabil să îşi anuleze senzaţia de durere. Această capacitate aparent supraomenească de a depăşi praguri de durere normale pentru un om este extraordinară, iar el şi-o demonstrează, de pildă, înţepându-se cu ţepuşe şi sângerând foarte puţin sau chiar deloc.Încă de la o vârstă fragedă, Tim a fost fascinat de imaginile cu fachiri indieni pe care îi vedea stând pe paturi de cuie şi înţepându-şi muşchii sau pielea cu ţepuşe ascuţite. Decis să înveţe cum să reziste în faţa durerii, Tim a studiat tehnicile lor străvechi, iar acum susţine că a învăţat cum să stăpânească materia doar prin forţa minţii. Astfel, el susţine că poate nu numai să blocheze percepţia durerii, ci şi să îşi împiedice corpul să sângereze când îşi înfige în braţe şi în gât spiţe ascuţite, de bicicletă. Prin meditaţie, Tim spune că poate să reziste aproape la orice, aşa încât Daniel îi testează puterile, pentru a afla dacă Tim e cu adevărat un „supra-om”.
Tonomatul muzical uman
Derek Paravicini este un englez de 30 ani, nevăzător şi autist, dar cu un talent supraomenesc. Derek poate să îşi amintească şi să redea cu multă acurateţe orice melodie pe care a auzit-o vreodată. Încă de mic, Derek a fost fascinat de sunete, aşa încât a început să cânte în chip de notă muzicală fiecare sunet pe care îl auzea. Derek este o inteligenţă aparte şi unul dintre puţinele cazuri cunoscute în întreaga lume în care creierul unui om pare incapabil să proceseze sarcini simple, dar excelează într-un domeniu anume.
Omul-Păianjen al Indiei
Jyothi Rai este supranumit „Omul-Păianjen al Indiei” sau „Omul maimuţă”, pentru că escaladează ziduri cu o viteză incredibilă. Jyothi din oraşul indian Chitradurga a fost dintotdeauna pasionat de căţărare. Copil fiind, a văzut grupuri de maimuţe care se legănau din creangă în creangă, prin pădurile de lângă casa lui. Urmând modelul acestor animale agile, în timp ce lucra pe un şantier de construcţii, el a început să se caţere pe schele. Acolo şi-a pus la punct tehnicile de căţărare. Acum, Jyothi poate să urce în alergare pe o structură de şase etaje în doar câteva secunde. După ce a descoperit că abilităţile lui atrăgeau mulţimi de privitori, a început să facă eforturi şi mai mari, căţărându-se pe structuri tot mai înalte, fără să accepte vreodată să aibă o plasă sau o coardă de siguranţă.
Rezistă sub camioane de mare tonaj
Americanul Tom Owen (63 de ani) şi-a dedicat întreaga viaţă activităţilor de bodybuilding şi ridicare de greutăţi, însă forţa unică a muşchilor lui abdominali l-ar putea transforma într-un „supraom” cu totul aparte. Se pare că Tom, supranumit „Şicana de viteză”, rezistă chiar sub forţa zdrobitoare a unor camioane de tonaj greu care trec peste abdomenul lui. O demonstraţie de acest fel a dat în 2009, la Milano, Italia, nouă camioane cu o greutate totală de peste 13.600 kg au trecut într-o succesiune rapidă peste Tom.
Mişcă obiecte cu puterea minţii
Miroslaw Magola, originar din Polonia şi actualmente rezident în Germania, susţine că stăpâneşte forţa telekinetică şi poate să ridice diverse obiecte de pe podea, să le transporte prin aer şi să le ţină lipite de corpul lui, folosindu-se doar de puterea minţii sale. În 1988, Miroslaw a început să facă experimente cu yoga şi meditaţii. Simţea că propriul lui creier este un fel de „simţ” nefolosit, subjugat de viaţa modernă şi supraîncărcat de informaţie. Voia să îşi dezvolte capacităţile mintale practicând tehnici de psihokinetică. După mai multe experimente cu diverse tehnici, a descoperit că diverse obiecte din metal sau din alte materiale pot să rămână « lipite » de pielea lui. Miroslaw îşi foloseşte acum puterea pentru a încerca să le arate şi altora că mintea omenească este capabilă să facă lucruri mai presus de înţelegerea noastră. El a fost subiectul mai multor studii ştiinţifice, care sperau să dezvăluie mai multe aspecte ale abilităţii lui. Pentru a vedea dacă Miroslaw este cu adevărat un supraom, Daniel studiază ce se întâmplă în creierul lui în timp ce realizează aceste uluitoare performanţe mintale.
Omul-Lup
Temuţi pentru agresivitatea şi simţul lor teritorial, lupii pot să doboare animale de zece ori mai mari decât ei. În mod incredibil, se pare că Shaun Ellis din Marea Britanie a devenit aidoma unui lup, pentru că trăieşte, doarme, face baie şi se hrăneşte alături de o haită de lupi feroce. Încă de mic, Shaun a fost fascinat de natură. Prefera să exploreze regiunea rurală în care locuia, în loc să se joace împreună cu prietenii lui. Acest entuziasm l-a făcut să studieze animale sălbatice precum vulpile, pe timp de noapte, şi l-a învăţat cum să îşi folosească simţul mirosului şi al auzului pentru a se orienta şi deplasa.Deşi iniţial era speriat de lupi, în scurtă vreme, a devenit obsedat de modul în care aceşti prădători canini trăiesc ca o familie. În contextul în care populaţia de lupi a lumii este în declin, Shaun şi-a asumat misiunea de a studia această specie, în speranţa că va reuşi să îi facă pe oameni să le înţeleagă mai bine stilul de viaţă. În intervalul 2005 – 2007, Shaun a petrecut 18 luni în captivitate, împreună cu o haită de lupi cenuşii, în încercarea de a fi acceptat ca un membru al haitei. Trăind alături de lupi, a învăţat să comunice cu ei prin sunete şi mirosuri. În prezent, trăieşte chiar lângă zona îngrădită a lupilor din Parcul Natural Combe Martin din North Devon, în Anglia, astfel încât să poată fi tot timpul aproape de aceste animale.
Face echilibristică la înălţimi mortale
Norvegianul Eskil Ronningsbakken este un artist expert în echilibristică, care se perfecţionează în acest domeniu încă din copilărie. După ce a urmărit la televizor un indian practicând yoga, a fost fascinat de controlul pe care îl avea yoginul asupra propriului corp. Eskil a descoperit apoi că el însuşi avea o toleranţă înnăscută pentru activităţi de echilibristică derulate la mare înălţime. Astfel, a ajuns să intre într-o trupă de circ şi a prezentat numere de echilibristică pe sârmă, la mari înălţimi, în toată lumea. Nu a trecut însă prea mult timp şi această provocare nu i s-a mai părut suficient de puternică, aşa încât a început să îşi conceapă propriile numere de echilibristică la înălţimi extreme sau – după cum spunea chiar el – « fără limite ». Eskil a realizat deja câteva dintre cele mai îndrăzneţe numere de echilibristică din lume, sfidând efectiv moartea. Esenţial pentru el este să nu aibă niciun fel de plasă sau alte echipamente de siguranţă, ci să se bazeze întotdeauna numai pe abilităţile lui de echilibrist şi pe puterea de a-şi stăpâni teama.
Stupul uman
Americanul Norman Gary a fost profesor de etimologie la Universitatea Davis din California timp de 32 de ani. În acest timp, a devenit ceea ce el numeşte un „îmblânzitor de albine” şi şi-a folosit măiestria în lumea divertismentului, « antrenând » albine care au apărut în scene de acţiune din filme, programe TV şi reclame. Norman poate să „convoce” un roi întreg de albine care să îi acopere complet corpul, ca un costum viu, având talentul unic de a controla un roi din sute de mii de albine.
Omul de oţel
Dan Meyer este de origine din Alabama, SUA, unde este considerat unul dintre cei mai buni înghiţitori de săbii din lume. Dan susţine că un adevărat înghiţitor de săbii nu recurge la niciun fel de trucuri, ci se bazează pur şi simplu pe capacitatea lui supraomenească de a-şi controla reacţiile reflexe ale corpului, declanşate de sabia care este înfiptă în gât. El a trăit chiar o experienţă la un pas de moarte, când şi-a perforat stomacul înghiţind şapte săbii simultan – ceea ce demonstrează ce se întâmplă când un înghiţitor de săbii îşi pierde controlul asupra muşchilor abdominali. Când totul merge bine, Dan susţine că poate să înghită lame lungi de peste 30 cm, foarfeci de tuns gardul viu, ba chiar şi lame curbate, care îi trec razant pe lângă inimă.
Omul de cauciuc
Când avea doar patru ani, englezul Garry Turner a constatat că are uluitoarea abilitate de a-şi întinde pielea. Unchiul lui a fost atât de impresionat, încât obişnuia să se mândrească în faţa prietenilor lui cu acest spectacol, care i-a câştigat lui Garry titlul de „Omul de cauciuc”. Bărbatul suferă de o mutaţie genetică rară, cunoscută sub numele de Sindromul Ehlers-Danlos, care îi alterează structura colagenului din organism. Acest sindrom poate afecta oamenii în multe moduri, dar în cazul lui Garry se manifestă printr-o uluitoare elasticitate a pielii.
Omul-Rachetă
Yves Rossey susţine că a reuşit să îndeplinească eternul vis al omului de a zbura. A pilotat pentru prima dată un avion la 18 ani, când a intrat în armată, în Elveţia, apoi a progresat rapid, ajungând pilot pe avioane de vânătoare supersonice. Acum, el pilotează avioane de linie, dar îşi dedică timpul liber visului său personal de a zbura fără a folosi un avion. Folosind o aripă legată de corpul lui, el susţine că poate să zboare apelând la modificări corporale microscopice. Această calitate îl face să fie cu totul aparte, pentru că Yves nu se mulţumeşte doar să plutească sau să planeze, ci întregul lui corp devine un adevărat « fuselaj de avion », permiţându-i astfel să zboare în sus şi chiar în formaţie cu alte avioane. Stan Lee îl trimite pe Daniel Browning Smith în Elveţia, ca să afle dacă Yves este cu adevărat primul om din lume care a reuşit acest lucru – dar şi ca să încerce să explice cum poate acest om să zboare cu atâta măiestrie, într-un context în care până şi cea mai măruntă eroare ar declanşa un dezastru.
Mănâncă rumeguş şi cuie
În vârstă de 25 de ani, algerianul Salim Haini a fost poreclit „Omul care mănâncă orice”. Printre incredibilele lui realizări « digestive » se numără lumânări, obiecte de plastic, rumeguş, ziare şi chiar cuie. Salim şi-a descoperit pentru prima dată această abilitate de a mânca orice în timpul lunii sfinte de Ramadan, când era adolescent. La micul dejun, a început să mănânce orice îi pica în mână.De atunci, el a devenit o celebritate locală în Algeria, fiind invitat la nunţi sau diverse petreceri, pentru ca oamenii să poată fi martorii direcţi ai acestui bizar apetit.
Omul supersonic
Americanul Greg Poe şi-a luat licenţa de pilot pe când era încă adolescent, iar la scurt timp după aceea a început să facă acrobaţii aeriene. Acum este unul dintre cei mai respectaţi instructori în domeniu, la nivel mondial. A lucrat ca pilot de încercare pentru diverşi producători de avioane şi a pilotat cele mai rapide avioane din lume. Piloţii de vânătoare sunt antrenaţi ca să reziste la forţe de 9 G, dar în aceste condiţii extreme au nevoie de costume speciale ca să împiedice golirea de sânge a creierului, care ar face astfel pilotul să îşi piardă cunoştinţa. Greg îl duce pe Daniel într-un zbor supersonic foarte solicitant, pentru a experimenta forţe de 3 sau 4 G, dar Greg susţine că poate să suporte un nivel incredibil, de 12 G. Daniel îşi propune să afle dacă acest lucru este cu adevărat posibil.