UPDATE ora 18.10: Procurorii DNA au anunțat oficial extinderea urmăririi penale în cazul președintelui suspendat al CJ Prahova, Iulian Dumitrescu, acuzat acum și de dare de mită în formă continuată (50 acte materiale), trafic de influență în formă continuată (3 acte materiale), luare de mită în formă continuată (8 acte materiale) și operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia.

Procurorii au transmis că, în perioada 22 octombrie 2021 – 8 noiembrie 2022, Iulian Dumitrescu, care avea rol decizional în cadrul unei societăți comerciale ar fi dat 923.350 lei (în 43 de tranșe) și 74.000 euro (în 7 tranșe), în numerar, pentru ca un funcționar să își facă datoria în domeniul urbanismului, în legătură cu un teren vândut pentru 1.120.000 euro. „Suma primită ar fi fost o parte a unui procent calculat din suma de 1.120.000 euro, reprezentând prețul vânzării terenului ce s-a încasat în contul ce avea ca beneficiar real pe Dumitrescu Iulian”, spun procurorii.

DNA susține că președintele suspendat al CJ Prahova a primit, în perioada 16 iulie 2021-6 septembrie 2021, suma de 130.000 lei, în 3 tranșe, de la un martor în cauză, „lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor publici din cadrul Administrației Străzilor București” și „promițând că-i va determina pe aceștia să urgenteze îndeplinirea îndatoririlor lor de serviciu”, se mai arată în comunicat.

Procurorii au instituit măsuri asiguratorii asupra conturilor bancare ale lui Iulian Dumitrescu, cel care are calitatea de suspect și au pus în mișcare acțiunea penală.

***

Știrea inițială: DNA a transmis oficial doar că face percheziții în 18 locații în București, Ilfov, Prahova și Călărași pentru că există suspiciuni că în perioada 2021-2022 au fost făcute infracțiuni de corupție de către funcționari publici și complici ai lor. Surse judiciare au spus că percheziţiile au loc inclusiv la Primăria Lehliu şi la primarul localității.

În cazul lui Iulian Dumitrescu, care a pierdut șefia Consiliului Județean Prahova la alegeri, DNA face percheziții pentru a aduna noi probe în dosarul în care l-a acuzat de luare de mită, fiind vorba despre suspiciuni privind alte infracțiuni comise, motiv pentru care s-a extins urmărirea penală, au precizat surse judiciare pentru Libertatea.

Iulian Dumitrescu este urmărit penal de DNA, sub control judiciar, pentru luare de mită și fals în declarații. Pe 1 februarie, fostul prim-vicepreședinte al PNL, pe atunci și președinte al CJ Prahova, a fost acuzat de procurori că a primit mită peste 16 milioane de lei, adică aproximativ 3,2 milioane de euro, de la un om de afaceri care avea un contract cu CJ Prahova.

După acuzații, Iulian Dumitrescu și-a dat demisia din funcțiile politice de prim-vicepreședinte al PNL și membru al Biroului Politic Național al PNL. Apoi, la alegerile locale din 9 iunie, a pierdut și șefia CJ Prahova. Iulian Dumitrescu a rămas însă președinte al PNL Prahova.

Urmărește-ne pe Google News