• Libertatea a publicat, în aprilie 2023, prima parte a investigației realizate de La Croix Hebdo, ce conține mărturiile oamenilor care se aflau alături de Iulian Gherguț în ziua în care a fost răpit la Tambao, în Sahel. Povestea este publicată, în exclusivitate pentru România, de Libertatea. 
  • Trei bărbați cu turban, înarmați cu AK-47, au coborât atunci dintr-o camionetă și au deschis focul asupra mașinii în care se afla românul: „Au tras un număr incredibil de gloanțe. Unul dintre ele mi-a trecut prin coapsă, dar nu l-am simțit imediat”, a povestit unul dintre colegii lui Iulian.
  • În România, soția așteaptă vești de la MAE: „Îmi vor spune ca în fiecare lună: că soțul meu este în viață, că se află undeva între Mali și Niger și că s-a convertit la islam. Și asta e tot”.
  • Investigația continuă cu noi mărturii, de la generalul burkinez care a intermediat negocierile serviciilor secrete din România cu răpitorii până la foști ostatici care s-au aflat în detenție în același loc cu Iulian Gherguț.
  • La finalul articolului, jurnaliștii Ludivine Laniepce și Marine Leduc explică de ce au considerat important să scrie portretul unui român deținut de 8 ani în Sahel: „Există ostatici a căror soartă ne marchează pe viață. Nume gravate pentru totdeauna în memoria colectivă. Alții însă sunt uitați, ca și cum ar exista o ierarhie a intereselor. Este cazul lui Iulian Gherguț”.
  • Pe 14 aprilie, familia le-a comunicat jurnaliștilor că a primit vești din partea MAE: „Este un început de speranță”.

Investigație de Ludivine Laniepce (în Burkina Faso) și Marine Leduc (în România).

Ce știm despre viața lui Iulian Gherguț din ultimii opt ani? În momentul răpirii sale în 2015, Burkina Faso se afla în plină schimbare. Cu câteva luni mai devreme, o revoltă populară fără precedent îl înlăturase pe președintele Blaise Compaoré, care se afla la putere de 27 de ani. 

Regimul președintelui Compaoré se prăbușise, iar o parte a aparatului de securitate era în curs de desființare. Un guvern de tranziție a fost însărcinat să conducă țara spre noi alegeri, programate pentru sfârșitul anului. Aceasta era perioada în care Iulian a fost atacat și dus în Mali, unde jihadiștii din gruparea Al-Mourabitoune au revendicat răpirea sa.

Burkina Faso, Ouagadougou, tabăra militară Sangoulé-Lamizana

„Îmi amintesc foarte bine de răpirea domnului Gherguț”, povestește cu calm Gilbert Diendéré, care el însuși se află în închisoare.

Generalul își amintește spontan data, locul și circumstanțele răpirii românului. Înaltul ofițer, considerat cel mai bine informat om din Africa de Vest, este fostul șef de cabinet al președintelui Blaise Compaoré. „Serviciile române au fost cele care m-au contactat. Dar, la acea vreme, nu aveam cu adevărat responsabilități oficiale”, spune Diendéré, care a dobândit reputația de eliberator al ostaticilor occidentali din subregiune.

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Cecilia Gherguț bea cafeaua de dimineață în casa din Traian, 9 iunie 2022.

Gilbert Diendéré a întreprins cercetări prin intermediul rețelei sale și a reușit să stabilească un contact cu răpitorii. 

Am cerut dovezi de detenție și de viață, înregistrări video, pe care le-am obținut și le-am transmis lui Michel Kafando (pe atunci președinte al tranziției în Burkina Faso, n.r.) și serviciilor românești. Îmi amintesc că negocierile erau foarte avansate. Se vorbea de bani și, cred, de eliberarea unor combatanți din Niger. Nu știu ce s-a făcut după aceea, pentru că eu am ajuns aici…

Gilbert Diendéré:

Așezat sub un arbore de mango, în incinta închisorii militare, Gilbert Diendéré arată cu privirea clădirea de alături, unde se află celula sa. Arestat în septembrie 2015 pentru tentativă de lovitură de stat, el a fost condamnat în mai multe cazuri de asasinat, inclusiv cel al eroului revoluționar burkinez Thomas Sankara. 

„În urmă cu opt ani, existau multe semne că terorismul s-ar putea răspândi din Mali pe teritoriul nostru”, continuă bărbatul, oferindu-mi politicos o ceașcă de ceai. „Informatorii noștri au văzut mișcările grupărilor teroriste în apropierea granițelor noastre. Erau previzibile riscurile de contagiune dincolo de granița burkineză. Blaise Compaoré și ceilalți plecaseră. Informațiile s-au pierdut”, recunoaște generalul.

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Dormitorul în care Iulian Gherguț și-a petrecut copilăria, 8 iunie 2022

Un teritoriu frământat

Este posibil ca instabilitatea din Burkina Faso și Mali să fi contribuit la pierderea pistei. În 2017, grupul Al-Mourabitoune a intrat sub umbrela Grupării de Susținere a Islamului și al Musulmanilor (Groupe de soutien à l’islam et aux musulmans sau GSIM), condus de Iyad Ag Ghali, în urma fuziunii mai multor grupări, inclusiv Al-Qaida în Maghrebul Islamic. 

„Al-Mourabitoune a fost cu siguranță absorbit de Iyad, dar este imposibil de știut cu exactitate ce grupare a GSIM îl deține astăzi pe Iulian Gherguț. Cu toate acestea, sunt sigur că el nu se află cu membrii săi cei mai influenți”, explică o persoană apropiată acestei nebuloase, sub anonimat. 

Toate informațiile, arhitectura și localizarea grupărilor teroriste, și deci a ostaticilor lor, au fost date peste cap de intervențiile succesive ale armatelor străine. În Mali, granițele se mută foarte repede.

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Nicolas, nepotul lui Iulian Gherguț, se joacă pe calculator, în casa în care Iulian și-a petrecut copilăria, Traian, 8 iunie 2022.

„Sunt vremuri foarte dificile pentru ostatici și mă tem pentru viața lui Iulian Gherguț”

Această sursă indică, de asemenea, rivalități în interiorul și între aceste grupări, dintre care unele sunt în pragul imploziei sau al confruntării. Aceste grupări sunt uneori conduse de bărbați tineri, care au o relație volatilă cu organizația-mamă și pentru care un ostatic reprezintă propria „pradă de război”. 

„Sunt vremuri foarte dificile pentru ostatici și mă tem pentru viața lui Iulian Gherguț”, mai spune sursa citată. „Odată cu plecarea europenilor din Mali, ar fi bine ca americanii să preia problema ostaticilor”. 

În iunie 2022, trimisul special al SUA pentru problemele ostaticilor a fost în vizită la Bamako. Chestionat despre cazul lui Iulian Gherguț, Roger Carstens nu a răspuns întrebărilor adresate de L’Hebdo.

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Nicolas, nepotul lui Iulian Gherguț, se joacă pe calculator, în casa în care Iulian și-a petrecut copilăria, Traian, 8 iunie 2022

Patru ipoteze

De ce Iulian este încă în captivitate la opt ani de la răpire, în timp ce alți occidentali răpiți după el au fost eliberați? 

Apar patru ipoteze: 

  1. Prima, și cea mai înspăimântătoare, este că a murit în detenție. Dar MAE român asigură familia din România, cu fermitate, de contrariu. 
  2. A doua este că Iulian Gherguț a aderat la acțiunile răpitorilor săi, pe fondul unei nebunii, al instinctului de supraviețuire sau al sindromului Stockholm. 
  3. De asemenea, deținătorii ostaticului ar putea considera că, după opt ani, acesta este un martor prea informat pentru a mai lua în considerare eliberarea sa. 
  4. În cele din urmă, detenția sa îndelungată ar putea fi interpretată ca un eșec al medierii și negocierii de până acum, dar lăsând loc de speranță.
Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Părinții lui Iulian lucrează în fața casei din Traian, 9 iunie 2022.

Un fost ostatic italian și-l amintește pe român

De-a lungul anilor, au ieșit la iveală doar frânturi de informații despre detenția în Mali a lui Iulian Gherguț. Au fost înregistrări video, bineînțeles, în care apare, cu fața bronzată și slăbită, cu trăsături din ce în ce mai trase, în mai multe rânduri, până în 2018. Toate au fost, atunci, înregistrate pentru a cere eliberarea sa. 

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Icoane în casa părinților lui Iulian

Mai sunt amintirile altor ostatici din timpul călătoriilor prin Sahel. „Știam că, la un moment dat, Iulian a fost deținut împreună cu doctorul Elliott. Acesta din urmă a spus că era dificil, agitat și temperamental față de răpitorii săi, că a aruncat mâncarea pe jos în semn de protest și că a fost mutat singur”, relatează Nicola Chiachhio, un cicloturist italian în vârstă de 50 de ani, răpit în Mali în ianuarie 2019 și eliberat în octombrie 2020.

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Ochelarii și lupa folosite de părinții lui Iulian pentru a citi din cartea de rugăciuni în fiecare dimineață.

El încurajează familia lui Iulian să continue

Contactat telefonic, el spune: „Auzisem deja de Iulian, așa că într-o zi am vorbit cu un șef. I-am cerut informații, dar nu a vrut să-mi răspundă. Nu am insistat, jihadiștii se feresc de întrebări”. 

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Cecilia Gherguț udă florile de acasă, Traian, 9 iunie 2022.

Comportamentul lui Iulian la începutul detenției sale, ostil la adresa răpitorilor, poate explica de ce niciun alt ostatic, după doctorul Elliott, nu l-a mai văzut. Cei rezistenți sunt izolați, ca să „nu-i contamineze” pe ceilalți ostatici. 

Doar un singur alt deținut a spus că a auzit de „român” de la răpitorii săi în anul 2020. 

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Cecilia Gherguț udă florile de acasă, Traian, 9 iunie 2022.

Nicola Chiacchio dovedește o mare solidaritate cu familia lui Iulian Gherguț. „Negocierile nu sunt ușoare. Orice poate întârzia procesul și de fiecare dată trebuie să o iei de la zero. Dar familia lui Iulian trebuie să facă tot posibilul pentru a-l elibera. Pentru că sunt multe alte lucruri de care poți muri în Sahel: din cauza căldurii, a șerpilor, a scorpionilor sau chiar în timpul unei operațiuni militare”.

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Biserica catolică din Traian, unde mama lui Iulian se roagă pentru întoarcerea lui

Italia, Roma, prin telefon

Pentru Gherguț, cea care duce lupta este sora lui, Elvira, stabilită de peste două decenii la Roma. Din Italia, femeia corespondează cu foști ostatici occidentali, le scrie jurnaliștilor locali, identifică contacte. Românca încearcă, cu mijloacele pe care le are la îndemână, să stabilească o legătură cu fratele ei mai mic. Dar rezultatele sunt slabe. În decembrie 2018, Al-Qaida a declarat că nu va mai oferi nicio dovadă de viață pentru ostaticii săi. De atunci, tăcere.

Ultimul semn de viață de la Iulian este o înregistrare video privată, arătată în acel an soției sale la sediul MAE, unde familiei i se spune să nu alerteze presa. Elvira este supărată în continuare. 

Este timpul să ne amintim că există un ostatic român care lâncezește în Sahel de opt ani. Vreau să știu dacă Iulică este bine, un mesaj de la el, măcar atât. 

Elvira, sora lui Gherguț:

Cuvinte din limba italiană se amestecă în româna acestei femei, contactate telefonic, care trăiește la Roma din 1996. România? Nu vrea să se mai întoarcă acolo. Mai ales de la dispariția fratelui ei. „Nu mai am încredere în autorități”, mărturisește fosta profesoară de electronică și de informatică, în vârstă de 57 de ani, care acum lucrează ca operator sanitar și se pregătește să devină asistentă medicală.

Timp de mai mulți ani, ea a bătut la toate ușile, a trimis scrisori președintelui României. „Dar era ca în comunism, oamenii se uitau la mine cu aroganță, cu un aer de: ce vrea fata asta de la țară de la noi?”. 

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Giurgi Gherguț, tatăl lui Iulian, zâmbește la intrarea casei din Traian, 8 iunie 2022

Ce a răspuns MAE ziariștilor

Contactat de L’Hebdo, MAE a trimis un răspuns oficial, același trimis presei de la răpire încoace. Acesta a precizat că face tot posibilul pentru „a-l aduce acasă în siguranță” și că „cazul cetățeanului român este prioritar și sunt folosite toate canalele disponibile pentru rezolvarea lui, inclusiv cele diplomatice”.

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Giurgi Gherguț, tatăl lui Iulian, lucrează în grădină la casa din Traian, 8 iunie 2022

O petiție a fost lansată și de rudele și prietenii lui Iulian, dar mobilizarea nu a avut ecou. În România, chestiunile legate de ostatici rămân discrete. Și, deși în ultimii 15 ani au fost români răpiți în Niger și Libia și apoi eliberați, țara are foarte puțină forță diplomatică în regiune. Iulian este, până în prezent, ultimul ostatic român. 

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Giurgi Gherguț prepară hrana păsărilor

Ca într-o oglindă crudă, Elvira vede cum, în alte părți ale Europei, mass-media este interesată de ostatici. Comitetele de sprijin care se formează și diplomația care face uneori minuni. „Dar cui îi pasă de un român? Nimănui”, spune cu amărăciune Elvira Gherguț. După eliberarea preotului italian Pier Luigi Maccalli, răpit în Niger în octombrie 2018 și eliberat în Mali în octombrie 2020, ea s-a adresat autorităților din țara sa de reședință. Dar Iulian nu este cetățean italian. Soluția rămâne aceea de a merge pe teren, în Mali, Burkina Faso sau Niger, pentru a se întâlni cu autoritățile locale. 

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Cumnata lui Iulian, Mihaela, care trăiește cu părinții lui, dă de mâncare păsărilor dimineața, Traian, 9 iunie 2022

Fostul coleg spune că autoritățile de la București i-au cerut să stea departe

În afară de familia lui Iulian și de o mână de foști colegi din Burkina Faso, aproape nimeni nu vrea să vorbească despre acest subiect. Rudele ostaticului uitat își puseseră mari speranțe în influența lui Frank Timiș pentru a rezolva situația. Dar nu s-a mai auzit nimic despre controversatul om de afaceri, implicat în scandaluri de corupție. Fostul coleg Horațiu Potra, care continuă să desfășoare activități de mercenariat militar între România și continentul african, refuză să comenteze soarta celui pe care l-a recrutat, argumentând că este o problemă de familie: „Autoritățile române mi-au cerut să nu mă amestec”, spune el. Souleymane Mihin, directorul general al minei, a refuzat, de asemenea, să facă orice comentariu pe această temă.

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Giugi Gherguț ne arată o fotografie de familie din copilăria fiului său

Opt ani mai târziu, ce a mai rămas? Un nume și un chip, cel al lui Iulian Gherguț care, între România și Burkina Faso, a dispărut în Sahel, într-un deșert de indiferență. O familie care se simte abandonată și neputincioasă la mii de kilometri distanță. O mină care s-a închis la scurt timp după răpire. Foștii săi colegi burkinezi, concediați, care se gândesc la Julien în fiecare 4 aprilie. 

Un jandarm, B., care încă își poartă uniforma cu mândrie și care simte o mare compasiune pentru el, a fost împușcat când Iulian Gherguț a fost răpit.

„Am fost rănit, e adevărat”, mărturisește bărbatul care acum se deplasează cu greu de unul singur. „Dar dorința mea este ca acest om, care nu a neglijat pe nimeni, să-și recapete libertatea și să simtă din nou căldura familiei sale, așa cum fac și eu acum. În sfârșit, mai sunt copiii din jurul Tambao, cei cărora Iulian obișnuia să le împartă dulciuri și care l-au întrebat mult timp pe Souleymane Soré: Unde este omul alb?, iar el le răspundea: Este bine”.

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Pășune din Traian, localitatea natală a lui Iulian Gherguț

Ludivine Laniepce și Marine Leduc: De ce am făcut acest reportaj

Există ostatici a căror soartă ne marchează pe viață. Nume gravate pentru totdeauna în memoria colectivă. Alții însă sunt uitați, ca și cum ar exista o ierarhie a intereselor. Este cazul lui Iulian Gherguț, un cetățean român răpit în Africa de Vest pe când avea 39 de ani. El are acum 47 de ani. 

Pentru a marca al optulea an al detenției sale – cea mai lungă perioadă înregistrată pentru un ostatic european în Sahel – am vrut să îi oferim acestui om o identitate, o existență, un parcurs de viață.

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Mihaela Gherguț, soția lui Iulian, la casa părinților, București, 7 iunie 2022

Am vrut, de asemenea, să vorbim despre rudele sale, care sunt, de asemenea, victime și care se luptă cu puține mijloace pentru a menține o legătură cu el. Pentru a înțelege de ce soarta lui îi lasă indiferenți pe oameni, din România, țara sa natală, până în Burkina Faso, unde a lucrat. Și pentru a spune, în sfârșit, ce înseamnă dispariția sa despre aceste două regiuni ale lumii, care sunt mai asemănătoare decât par. 

Eliberarea românului Iulian Gherguț: ce a spus un general african înainte de eliberare
Cecilia Gherguț, mama lui Iulian

De la București și din Ouagadougou, unde locuim, am pornit pe urmele unui om simplu, cu visuri modeste, prins într-o spirală complexă, o zonă gri în care companiile miniere și subcontractorii lor lucrau la câțiva kilometri de grupările jihadiste din țara vecină, Mali. 

Răpirea lui Iulian Gherguț nu este doar primul act terorist comis pe teritoriul Burkina Faso. Momentul marchează, pe de o parte, începutul prăbușirii țării până în prezent și, pe de altă parte, dezvăluie diferența de tratament a unui ostatic în funcție de naționalitatea și originea sa socială.

Familia a primit vești noi de la MAE: „Este un început de speranță”

La o lună după publicarea investigației în La Croix Hebdo, pe 14 aprilie, sora lui Iulian Gherguț le-a transmis jurnaliștilor că a primit noutăți din partea MAE. După ce cei doi ostatici francez și american au fost eliberați pe 20 martie 2023, Ministerul de Externe s-a întâlnit cu familia lui Iulian, care are acum dovezi de viață. „Situația este grea, dar este un început de speranță”, spune Elvira Gherguț.

La casa părinților ei, Mihaela Gherguț, ne arată o fotografie veche a soțului. București, 7 iunie 2022.Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

***

Citiți prima parte a investigației: În ziua de Paște să ne amintim de românul ostatic de 8 ani în Africa. „Ca și cum, pentru că este din Europa de Est, ar fi un câine de prin vecini.  Îl mai caută oare cineva?” 

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (26)

Carmen04.   •   16.09.2023, 11:19

bine ca a scapat

nicoleta1   •   11.08.2023, 16:58

Sa nu mai fie naivi si sa creada in oricine

laurlaur2180   •   11.08.2023, 09:08

bine ca a scapat.

Vezi toate comentariile (26)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
FANATIK.RO
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI