Ggruparea Nusrat al-Islam wal Muslimin, considerată drept filiala din Mali a reţelei teroriste Al-Qaida, a transmis într-un video că nu va mai transmite înregistrări cu cei cinci ostatici, printre care se regăsește și românul Iulian Gherguț.
În înregistrarea difuzată de agenţia mauritaniană privată de presă Al Ahbar, care de obicei primeşte informaţii de la jihadiştii din Sahel şi Sahara, gruparea jihadistă a precizat că îi mai deţine în continuare şi pe franţuzoaica Sophie Pétronin, răpită în decembrie 2016 în oraşul Gao din nordul statului Mali, elveţianca Béatrice Stockly, răpită în ianuarie 2016 în oraşul Tombouctou, tot în Mali, călugăriţa columbiană Gloria Cecilia Naváez, răpită în urmă cu mai mult de un an şi jumătate dintr-o biserică situată într-o zonă rurală din nordul Mali, şi pe medicul australian Arthur Kenneth Elliott, răpit în urmă cu doi ani în Burkina Faso, arată Agerpres.
Gruparea a acuzat guvernele țărilor din care provin cei cinci ostatici că nu au făcut nimic pentru eliberarea lor. Jihadiștii au făcut referire la Kenneth Elliott, însă în același mesaj l-au menționat și pe Iulian Gherguț.
„Cât despre captivul australian Kenneth Arthur Elliott, familia sa ar trebui să facă apel către Premierul țării sale, care a promis că va face totul pentru a-l elibera. Vrem să transmitem membrilor familiei lui că ar trebuie să fie absolut siguri că JNIM nu a primit nicio indicație de la Guvernul australian privind negocierile și că mujahedinii nu sunt responsabili pentru neînceperea negocierilor în cazul său. Transmitem, de asemenea, același lucru familiei ostaticului român Iulian Gherguț în privința guvernului său și a negocierilor în cazul lui„, afirmă unul dintre jihadiști în înregistrare, potrivit Observator TV.
Aceeaşi grupare jihadistă a acuzat guvernul francez că blochează negocierile pentru eliberarea ostaticilor şi a criticat faptul că guvernele din ţările celorlalţi ostatici reacţionează la ”niveluri diferite”.
Cetăţeanul român Iulian Gherguţ, răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso, era agent de securitate la o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkina Faso, în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro