Începând cu 2012, Iulian Iancu a fost vehiculat pentru funcții de ministru, dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza unor note diplomatice trimise în 2008 de Ambasada SUA la București, făcute publice de WikiLeaks, în care Iancu era descris ca fiind „controlat de Gazprom” chiar de deputatul PSD, Georgian Pop, potrivit Hotnews. Iancu a negat aceste informații.
În acest context, fostul președinte al PNL, deputatul Ludovic Orban, a votat împotriva numirii lui Iulian Iancu la conducerea ANRE. El a explicat că este în proces cu fostul deputat PSD, după ce a spus că acesta a acţionat ca „omul Gazprom” şi că a reprezentat interesele ruşilor, potrivit Agerpres.
„Cred că nu mă voi afla în conflict de interese pentru că voi vota împotriva numirii lui Iancu. Cred că este o ruşine pentru Parlamentul României şi mai ales pentru PSD, care a făcut această nominalizare”, a afirmat Orban, miercuri, 22 iunie. El a menţionat că Iancu este „o alegere catastrofală” pentru ANRE.
Și deputata USR Cristina Prună a criticat nominalizarea lui Iulian Iancu pentru această funcţie, susţinând că acesta a promovat în Parlament mai multe legi care au făcut România „mai dependentă de gazele ruseşti”.
Propus de PSD după demisia fratelui lui Paul Stănescu
Conform negocierilor din coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR, postul ocupat de Iancu la ANRE aparține PSD. După ce Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al social-democraților, Paul Stănescu, a demisionat din funcția de membru ANRE, partidul condus de Marcel Ciolacu l-a propus, în luna martie, pe Iulian Iancu.
USR, partid condus interimar de Cătălin Drulă, a susținut încă de când Iancu a fost nominalizat de PSD că acesta este un „personaj controversat, despre care fostul deputat PSD Georgian Pop afirma că «tipul acesta este cumpărat de Gazprom»”. Apoi, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis că a cerut verificarea lui Iulian Iancu de către Serviciile de informații.