Per ansamblu, iulie 2023 a fost cu 0,24 grade Celsius (0,43 grade Fahrenheit) mai caldă decât orice altă lună iulie din înregistrările NASA, iar temperatura a fost cu 1,18 grade Celsius (2,1 grade Fahrenheit) mai ridicată decât media lunii iulie înregistrată între anii 1951 și 1980.
„Datele NASA confirmă ceea ce miliarde de oameni din întreaga lume au simțit la propriu: temperaturile din iulie 2023 au făcut ca aceasta să fie cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA. „Știința este clară. Trebuie să acționăm acum pentru a ne proteja comunitățile și planeta; este singura pe care o avem”, a adăugat Nelson.
Părți din America de Sud, Africa de Nord, America de Nord și Peninsula Antarctică au resimțit efectele unui val de căldură excesivă, înregistrând creșteri ale temperaturilor cu aproximativ 4 grade Celsius (7,2 grade Fahrenheit) peste medie.
În general, căldura extremă din această vară a determinat autoritățile din multe țări să emită avertizări de caniculă, milioane de oameni fiind afectați de temperaturile ridicate. Sute de îmbolnăviri și decese au fost cauzate de acest val de căldură.
Temperaturile record înregistrate în luna iulie a acestui an continuă o tendință pe termen lung de încălzire cauzată, în principal, de emisiile de gaze cu efect de seră, provocate de activitatea umană, tendință care a devenit evidentă în ultimele patru decenii. Potrivit datelor NASA, cele mai călduroase cinci luni iulie din 1880 încoace au fost toate în ultimii cinci ani.
„Schimbările climatice au un impact asupra oamenilor și ecosistemelor din întreaga lume și ne așteptăm ca multe dintre aceste efecte să se intensifice odată cu încălzirea continuă”, a declarat Katherine Calvin, cercetător-șef și consilier principal pe probleme climatice, la sediul central al NASA din Washington.
„Agenția noastră observă schimbările climatice, impactul acestora și factorii care le determină, cum ar fi gazele cu efect de seră, și ne angajăm să furnizăm aceste informații pentru a-i ajuta pe oameni să își planifice viitorul”, a precizat Katherine Calvin.
NASA preia înregistrările de temperatură din datele privind temperatura aerului de la suprafață provenite de la zeci de mii de stații meteorologice, precum și din datele privind temperatura la suprafața mării, obținute cu ajutorul unor instrumente aflate pe nave și balize. Aceste date brute sunt analizate cu ajutorul unor metode care țin cont de spațierea variată a stațiilor de temperatură de pe glob și de efectele încălzirii urbane care ar putea distorsiona calculele.
„Acest iulie nu a fost doar mai cald decât orice iulie anterior – a fost cea mai caldă lună din înregistrările noastre, care datează din 1880″, a declarat directorul GISS, Gavin Schmidt.
„Știința arată clar că acest lucru nu este normal. Încălzirea alarmantă din întreaga lume este determinată în primul rând de emisiile de gaze cu efect de seră provocate de om. Iar această creștere a temperaturilor medii alimentează căldura extremă periculoasă cu care se confruntă oamenii aici (în SUA, n.r.), acasă și în întreaga lume”, a mai spus Schmidt.
Temperaturile ridicate de la suprafața mării au contribuit la căldura record din iulie. Analiza NASA arată temperaturi oceanice deosebit de ridicate în estul Pacificului tropical, dovadă a fenomenului El Niño, care a început să se dezvolte în mai 2023.
Fenomene precum El Niño sau La Niña, care încălzesc sau răcesc Oceanul Pacific tropical, pot contribui într-o mică măsură la variabilitatea de la an la an a temperaturilor globale. Dar aceste contribuții nu se simt de obicei atunci când El Niño începe să se dezvolte în timpul verii în emisfera nordică. NASA se așteaptă să vadă cele mai mari efecte ale fenomenului El Niño în februarie, martie și aprilie 2024.
Foto: Profimedia Images