„M-au dus la o secție de poliție din Melitopol, m-au ținut într-o cameră mică. Am stat șase zile. În tot acest timp, mi-au vorbit despre cât de puternică e armata lor, decât cât de multe arme și soldați au. Ei mi-au cerut să pun capăt mitingurilor oamenilor care vor să trăiască în Ucraina, nu în Federația Rusă. Mi-au cerut să-i susțin să clădească Federația Rusă în Melitopol, dar eu am spus nu, nu pot să fac asta”.
Întrebat dacă soldații ruși au fost cei care l-au răpit, Federov a răspuns: „Da, au fost mulți soldați care m-au luat, dar au fost în special și agenți ale serviciilor secrete ruse”. Edilul a spus că nu a fost bătut, dar forțele ruse i-au luat telefonul.
Primarul, eliberat în urma protestelor localnicilor
Melitopol, oraș cu 150.000 de locuitori din sudul Ucrainei, aflat între Crimeea și orașul-port Mariupol, a fost capturat de trupele ruse la începutul lunii martie. Localnicii nu au „cooperat în niciun fel cu rușii” și au început să iasă constant în stradă față de ocupația rusă.
Pe 11 martie, Ivan Fedorov a fost răpit de forțele ruse. A doua zi, mii de locuitori au ieșit în stradă, cerând ca primarul lor să fie eliberat. La scurt timp, Galina Danîlcenko, deputată din partidul prorus „Blocul opoziției”, a declarat că înființează un comitet de deputați ai poporului pentru a conduce orașul.
Fedorov a fost eliberat pe 16 martie, iar în prima sa declarație, edilul a mulțumit „fiecărui locuitor din Melitopol care a participat la mitinguri și la demonstrații” pentru salvarea sa. Primarul nu a dat atunci detalii despre unde a fost deținut și cum s-a reușit eliberarea sa.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina