Ivermectina, un medicament antiparazitar ieftin, a început să fie folosită în ultimii ani tot mai des în tratarea oamenilor și a animalelor. În timpul pandemiei, unii au considerat că medicamentul poate fi folosit și în tratarea COVID.

Autoritățile din UE, SUA sau Marea Britanie au derulat studii și nu au găsit dovezi care să ateste efectul benefic în acest caz. Însă mii de suporteri, mulți dintre ai adepți ai mișcării antivaccin, dar și oficiali sau specialiști au continuat să susțină folosirea medicamentului.

Pe rețelele sociale din întreaga lume, utilizatorii împărtășesc metode pentru obținerea medicamentului, unii susținând chiar folosirea variantei administrate cu uz veterinar.

În general, susținătorii și promotorii medicamentului indică o serie de studii științifice despre care spun că ar fi ignorate. Dar o evaluare făcută de un grup de experți independenți a pus sub semnul întrebării aceste cercetări.

Potrivit BBC, mai bine de o treime dintre cele 26 de studii care au vizat administrarea medicamentului în tratarea COVID au erori grave sau chiar arată semnele unei posibile fraude. Iar niciunul dintre celelalte studii nu conține dovezi convingătoare privind eficiența Ivermectinei.

Candidații pentru funcția de președinte al României care au luat cele mai puține voturi. Ce record deține Ion Iliescu
Recomandări
Candidații pentru funcția de președinte al României care au luat cele mai puține voturi. Ce record deține Ion Iliescu

„Nici măcar un studiu” valid care să susțină eficacitatea Ivermectinei în tratarea COVID

Doctorul Kyle Sheldrick, unul dintre experții care au evaluat studiile, a spus spre exemplu că nu a găsit nici măcar un singur studiu clinic care să susțină eficiența medicamentului și care „să nu conțină erori atât de grave, încât să ducă la invalidare sau semne evidente de falsificare”.

Printre problemele majore ale studiilor se află faptul că datele unui singur pacient au fost folosite de mai multe ori pentru oameni diferiți, faptul că selecția pacienților pentru studii nu a fost aleatorie, faptul că procentele au fost calculate incorect, dar și că autoritățile locale din sănătate nu au fost informate cu privire la aceste cercetări, așa cum ar fi trebuit, în cazul unui studiu de încredere.

Oamenii de știință care au făcut evaluările – doctorul Sheldrick, doctorul Gideon Meyerowitz-Katz, doctorul James Heathers și doctorul Nick Brown – au o experiență mare în expunerea studiilor eronate.

Ei au început evaluarea după ce un student la biomedicină, Jack Lawrence, a descoperit probleme într-un studiu foarte influent derulat în Egipt. Printre alte semne de întrebare, studiul conținea pacienți care de fapt muriseră încă înainte de a începe studiul. Cercetarea a fost retrasă între timp de jurnalul științific care a publicat-o.

Anul 2024, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Ziua în care 24 de stații meteo din România au arătat peste 40 °C
Recomandări
Anul 2024, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Ziua în care 24 de stații meteo din România au arătat peste 40 °C

Erori și manipulări

Cercetătorii au evaluat din acel moment aproape fiecare studiu controlat randomizat pe tema folosirii Ivermectinei în tratarea COVID, inclusiv studiile citate de cei care promovau public medicamentul. Aceste studii implică oameni aleși aleatoriu pentru administrarea medicamentului sau a unui placebo.

Echipa a analizat de asemenea șase studii observaționale. Aceste studii monitorizează oamenii care iau deja medicamentul și sunt mai puțin relevante decât studiile controlate randomizate.

Din totalul de 26 de studii evaluate, au spus experții, există dovezi că în cinci cazuri, datele ar fi fost falsificate. Spre exemplu, acestea conțineau numeroși pacienți care aveau date identice.

Alte cinci studii aveau iarăși suspiciuni majore. Spre exemplu, cifrele nu erau pur și simplu corecte, atunci când erau adunate, sau autoritățile locale din sănătate nu aveau habar că astfel de studii ar fi avut loc.

În afara acestor probleme, 14 autori ai unor studii nu au trimis echipei de evaluare datele brute. Evaluatorii independenți au considerat că acest comportament sugerează iarăși o posibilă fraudă.

Printre studiile evaluate de experți s-au aflat și unele de calitate. Dar problemele majore erau toate în cele care susțineau eficiența Ivermectinei. De fapt, cu cât mai fermă era afirmația, în privința vieților salvate de acest medicament, cu atât mai mari semnele de întrebare care sugerau falsificarea datelor sau invaliditatea lor, potrivit experților.

Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea
Recomandări
Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea

În vreme ce eroarea umană nu poate fi respinsă, Sheldrick, care este medic și cercetător la Universitatea New South Wales, din Sydney, a declarat pentru BBC că cel puțin o parte dintre studii par să fi fost manipulate în mod intenționat.

Cel mai amplu studiu de calitate nu a găsit efecte benefice ale Ivermectinei

Un studiu recent din Liban, spre exemplu, a găsit 11 seturi de rezultate identice, la pacienți diferiți, ceea ce sugerează că pacienții cu pricina nu au existat de fapt.

Autorii studiului cu pricina au declarat pentru BBC că „setul original de date a fost falsificat, sabotat sau introdus în mod eronat în dosarul final” și că au cerut retractarea din jurnalul științific în care fusese publicat.

Un alt studiu din Iran sugera că Ivermectina previne decesul de COVID. Dar oamenii de știință care l-au evaluat au găsit mai multe probleme. Cifrele care arătau cât fier se găsește în sângele pacienților conținea date care nu aveau cum să existe în mod natural.

Iar pacienții din grupul de control, care primiseră un placebo, avea deja un nivel mai scăzut de oxigen decât cei care primeau medicamentul. Asta înseamnă că erau deja mai bolnavi și că, statistic, aveau mai multe șanse să moară.

Acest tipar s-a tot repetat de altfel în cazul mai multor parametri. Oamenii care aveau date mai „proaste”, deci erau mai bolnavi, apăreau mereu în grupul placebo, iar cei cu date „bune”, în grupul celor care primeau medicamentul.

Șansele ca o astfel de potrivire să aibă loc întâmplător sunt extrem de mici, a explicat doctorul Sheldrick.

Doctorul Morteza Niaee, care a condus studiul din Iran, a apărat rezultatele și metodologia. Dar atât studiul său, cât și cel din Liban au fost excluse dintr-o evaluare făcută pentru Cochrane – experții internaționali în revizuirea dovezilor științifice.

Cel mai amplu studiu de calitate pe tema folositii Ivermectinei în tratarea COVID publicat până acum a fost derulat de Universitatea McMaster din Canada. Acesta a concluzionat că nu există beneficii are medicamentului în tratarea acestei boli.

Un tratament cu susținători vehemenți

Ivermectina este considerată un medicament relativ sigur, dar au existat cazuri de reacții adverse. Apelurile telefonice către serviciile de urgență care anunțau o posibilă intoxicație cu Ivermectină au crescut substanțial în SUA, dar de la o bază foarte mică, iar cele mai multe cazuri nu au fost grave. Pacienții au vomitat, au avut diaree, halucinații, amețeli și tremurături.

Problemele pot fi însă indirecte și vin din faptul că medicația oferă oamenilor un fals sentiment de siguranță, în condițiile în care oamenii care preferă Ivermectina evită tratamentul în spital sau vaccinarea preventivă, scrie BBC.

Popularitatea medicamentului a diferit de la țară la țară. Doctorița Patricia Garcia, o expertă în sănătate publică din Peru, a declarat că la un moment dat, în jur de 14 din 15 pacienți pe care i-a văzut în spital se trataseră cu Ivermectină până în momentul în care deveniseră „foarte, foarte bolnavi”.

Pe Facebook, grupuri întregi s-au transformat în adevărate forumuri pentru oamenii care caută sfaturi privind procurarea medicamentului. Unele grupuri alimentează teorii ale conspirației care vehiculează faptul că autoritățile ar ignora în mod deliberat Ivermectina sau chiar încurajează pacienții să părăsească spitalele care nu prescriu medicamentul.

În unele cazuri, aceste grupuri sunt doar o anticameră a altor canale și mai radicale, găzduite de aplicații de mesagerie precum Telegram. Aceste canale au coordonat campanii de intimidare a medicilor care nu au prescris Ivermectina sau a oamenilor de știință.

Profesorul Andrew Hill, de la Universitatea din Liverpool, este unul dintre cei care a avut o poziție inițial favorabilă Ivermectinei, spunând că lumea ar trebui să fie pregătită pentru autorizarea medicamentului în tratarea COVID.

Acum, el a admis că studile nu sunt credibile, dar a devenit ținta unor abuzuri din partea susținătorilor medicamentului.

Printre cei care susțin folosirea Ivermectinei se află și unii medici. Medicul american Pierre Kory, unul dintre promotorii medicamentului, nu și-a schimbat opinia, în ciuda semnelor de întrebare cu privire la studii. El a criticat „interpretările superficiale ale datelor”.

Doctorița britanică Tess Lawrie, specializată în nașteri, a fondat chiar un grup pentru recomandarea Ivermectinei.

Ea a cerut sistarea vaccinării progamelor de vaccinare COVID, susținând, în mod eronat, că acestea au generat un număr mare de decese.

Chestionată, într-o dezbatere, cu privire la dovezile care atestă eficiența Ivermectinei în cazul COVID, doctorița nu le-a oferit. „Ivermectina funcționează. Nu există nimic care să mă convingă”, a spus ea.

În alte colțuri ale lumii, nu opoziția la vaccinuri, ci lipsa vaccinurilor a fost cea care i-a împins pe oameni să ia medicamentul.

Ivermectina a fost autorizată în diferite momente pentru tratarea COVID în India, Africa de Sud, Peru și mare parte a Americii Latine, dar și în Slovacia. Autoritățile sanitare din Peru și India nu mai recomandă folosirea medicamentului pentru tratarea COVID.

În februarie, Merck, una dintre companiile farmaceutice care produce medicamentul, a insistat că „nu există o bază științifică” pentru un efect potențial terapeutic împotriva COVID-19”.

În Africa de Sud, medicamentul a devenit un motiv de diviziune. Medicii au ridicat semne de întrebare cu privire la eficacitatea lui, dar pacienții disperați au continuat să îl ceară, deoarece accesul la vaccin era problematic.

O doctoriță sud-africană a relatat povestea unei rude, totodată asistentă, care a refuzat vaccinul, pentru care era eligibilă, apoi s-a îmbolnăvit de COVID.

„Când starea ei s-a înrăutățit, în loc să ia un tratament adecvat, s-a tratat singură cu Ivermectină”, a povestit doctorița, citată de BBC.

„În loc să consulte un doctor, a continuat tratamentul cu Ivermectină și cu oxigen. Când am auzit că saturația de oxigen a ajuns la 66%, am implorat-o pe fiica ei să o ducă la spital. La început au fost sceptici, dar i-am convins să se ducă. În cele din urmă a murit după numai câteva ore”, a mai povestit doctorița.

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Știrileprotv.ro
Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Animalul pe care românii știu cum să-l crească, dar de care nu se bucură mai deloc. E prea scump pentru buzunarele noastre și ajunge pe mesele bogaților. S-a dat liber la export anul acesta și fermierii sunt sfătuiți să vândă cu banii jos
FANATIK.RO
Animalul pe care românii știu cum să-l crească, dar de care nu se bucură mai deloc. E prea scump pentru buzunarele noastre și ajunge pe mesele bogaților. S-a dat liber la export anul acesta și fermierii sunt sfătuiți să vândă cu banii jos
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
GSP.RO
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
Singura gară din România la care oamenii se uitau și nu credeau ce au în fața ochilor. A fost construită de un investitor englez și avea o importanță strategică. Fațada semăna cu cele de la Paris și Munchen, dar a ajuns o ruină
FANATIK.RO
Singura gară din România la care oamenii se uitau și nu credeau ce au în fața ochilor. A fost construită de un investitor englez și avea o importanță strategică. Fațada semăna cu cele de la Paris și Munchen, dar a ajuns o ruină
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Unica.ro
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
Financiarul.ro
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Observatornews.ro
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Horoscop 12 octombrie 2024. Gemenii au ocazia de a vedea mai limpede care dintre problemele ce s-au acumulat nu mai suportă amânare
HOROSCOP
Horoscop 12 octombrie 2024. Gemenii au ocazia de a vedea mai limpede care dintre problemele ce s-au acumulat nu mai suportă amânare

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI