După 15 mai, conform HG 394/2020, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate se instituie măsura carantinării/izolării la locuința/ locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.

Măsura izolării întregii familii se aplică indiferent de situaţie, chiar şi atunci când persoana întoarsă din străinătate ar avea acces la o cameră şi la o baie separate de restul imobilului.

„Cei de la Direcţiile de Sănătate publică nu pot verifica dacă persoana respectivă intră sau nu în contact cu restul familiei”, spune Veronica Zoicaş, purtător de cuvânt al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Când la aceeași adresa locuiesc mai multe persoane împreună cu persoana întoarsă din străinătate, izolarea se aplică tuturor persoanelor, dacă nu există altă adresă la care să se poata autoizola aceasta.

INSP:

Atunci când în aceeaşi curte se află mai multe imobile, iar persoana întoarsă din străinătate ar putea locui într-una din case, separat de restul familiei, s-ar putea solicita totuşi o dispensă. 

Persoana în cauză poate să ceară în scris o derogare de la reguli Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, singurul care poate să acorde aceste derogări.

Veronica Zoicaş, purtător de cuvânt al INSP:

Persoanele care nu se pot izola la domiciliu sau care nu vor să își expună familia riscului contaminării/obligaţiei izolării pot alege măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale.

La acest moment, în carantină instituționalizată sunt 6.973 de persoane.

Conform legii, cei care nu respectă măsurile de carantină/izolare la locuință/altă locație vor fi introduşi în carantină instituționalizată pentru 14 zile și vor fi obligaţi să suporte contravaloarea cazării și a hranei pentru această perioadă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News