Situatia este critica in judetul Mehedinti din cauza inundatiilor si a alunecarilor de teren. In urma cu o saptamana, drumul national ce face legatura intre Drobeta-Turnu Severin si Calafat s-a rupt si a fost inchis definitiv. A urmat drumul national 57 care face legatura intre Mehedinti si Moldova Noua. Acesta, din cauza alunecarilor de teren, este blocat, iar acum 350 de familii din localitatea Motruleni din Strehaia au ramas izolate. Drumul ce facea legatura intre Strehaia si Motruleni a fost luat de raul Motru, iar legatura intre sat si oras se face pe o punte din tabla si cabluri de otel.

Casele oamenilor sunt gata sa cada, crapaturile din pereti fiind de zeci de centimetri, unele locuinte sunt ancorate de copaci cu lanturi si cabluri de otel. O falie de teren a versantului drept a dealului din satul Mentii din Fata a alunecat pe o lungime de aproape 2 kilometri, fiind afectate 15 case de locuit si 11 anexe gospodaresti. Pamantul musteste de apa, iar sub mai multe case a inceput sa izvorasca apa ca din fantani.

“Situatia  este critica si nici nu sunt posibilitati de a se interveni cu utilajele din dotare, satul fiind izolat, neexistand nici o cale de a  ajunge la oameni”, a declarat locotenent ISU Liviu Boruga. Situatii alarmante sunt si in alte comune si sate din judet, unde podurile au fost luate de ape sau pamantul a fugit la vale.

Tot din cauza precipitatiilor, si nivelul cotei de atentie a Dunarii a fost depasit din nou cu aproape 30 de centimetri, mai multe gospodarii din aval de barajul Portile-de-Fier 2 fiind in pericol de a fi inghitite de ape. Peste toate aceste nenorociri, sunt copii care parcurg, zilnic, kilometri intregi pentru a ajunge la scoala. Mai multi elevi de clasele I-VIII din satele Motruleni si Mentii din Fata parcurg zilnic peste 6 kilometri dus-intors pe jos prin noroaie. Sunt 34 la numar si ajung la scoala osteniti si uzi la picioare.

“Plecam dimineata la ora 7.00 la cursuri si trecem pe o punte de fier lunga, care se zghicina tot timpul. Mergem 6 km pe jos, iar la cursuri mai mult dormim decat sa fim atenti”, spune un elev de clasa a 6-a. Aceasta stare dureaza de mai bine de un an de zile, de cand primaria nu a mai avut bani sa plateasca un Aro care ii astepta pe copii in partea dinspre oras a puntii. 

Pamantul le-a inghitit unora casele (foto stanga). In cele mai multe sate din judetul Mehedinti,  acelasi pamant mustind de apa s-a transformat intr-un noroi gros. Prin acest noroi, elevii sunt nevoiti sa mearga la scoala kilometri intregi (foto sus).

 
 

Urmărește-ne pe Google News