După ce sfințește apa, preotul îi stropește pe credincioși în timp ce se cântă „Mântuiește, Doamne, poporul Tău”. În această zi sfântă, creștinii care respectă tradițiile se spală cu rouă și beau Aghiasmă pentru a se feri de boli și pentru a se vindeca.
Superstiţiie populare spun că astăzi, nu se lucrează. Conform tradiției, pe vremeuri, cine lucra era lovit de o boală din care nu își mai revenea până la moarte. În plus, în trecut nu se țesea nimic deoarece cu pânza țesută în această zi nu se îmbrăcau nici măcar cei morți deoarece nu puteau fi primiți pe cealaltă lume.
Izvorul Tămăduirii. Ce nu ai voie să faci pentru a nu fi lovit de blestem
În unele zone din țară, de Izvorul Tămăduirii se făceau vrăji. Se spunea că femeile care lăsau în biserică, peste noapte, în joia din Sãptãmâna Luminată, un vas cu apă, și îl recuperau după slujba de vineri, aveau norocul de a se spăla cu acea apă de numeroase necazuri.
În ziua de vineri, din 6 mai 2016, nu se face nicio treabă casnică. Nu se spală și nici nu se calcă rufe. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai.
O altă superstiţie este legată de cunoaşterea momentului în care se sfârşeşte viaţa. Cine aşeza o cană de apă sub un nuc sau sub un soc în ziua de Izvorul Tămăduirii şi, câteva ore mai târziu, găsea pământ pe fundul cănii ştia că acesta este un indiciu al faptului că nu mai are mult de trăit.