Raportul ANAF privind activitatea CET Govora a scos la iveală faptul că, în 2014, societatea de stat a încheiat contracte de publicitate cu presa locală şi naţională, prin încredinţare directă, în cuantum de 870.015 lei. În plus, furnizorul de energie termică din Râmnicu Vâlcea a plătit 2,5 milioane de lei doar pentru consultanţă juridică. ANAF a solicitat conducerii societăţii să ia măsuri pentru recuperarea banilor de la persoanele răspunzătoare de efectuarea acestor cheltuieli sau de la societăţile care au încasat sumele, însă, deocamdată, e greu de spus în ce măsură paguba va mai fi recuperată. Contractele privind serviciile juridice le-au ridicat întrebări serioase inspectorilor ANAF, în condiţiile în care societatea are cinci jurişti.
Avocaţi cunoscuţi angajaţi la CET
Iar pentru asta, spun sursele noastre, ar fi trimis raportul inclusiv la DNA, care zilele acestea îl cercetează pe Dan Şova – care aşteaptă să vadă dacă scapă sau nu de arestare în Parlament, dar şi pe fostul director al CET, Mihai Bălan, care vineri a fost pus sub control judiciar în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi justiţie. În raportul ANAF sunt evidenţiate şi sumele pe care le-ar fi încasat mai multe case de avocatură cunoscute. Vorbim aici despre societăţi precum Dragne şi Asociaţii, Ţuca Zbârcea şi Asociaţii, Cabinet Avocat Sârbu Cristian şi Voinescu şi Asociaţii.
Tunurile lui Şova
Chiar dacă anul trecut, în perioada cuprinsă în raportul ANAF citat mai sus, Dan Şova nu apare printre cei care au încheiat cu CET Govora contracte de asistenţă juridică, este cunoscut faptul că, între 2006-2009, Casa de avocatură Şova şi Asociaţii a încasat în jur de 7 milioane de euro de la societăţile şi instituţiile bugetare, iar cea mai mare sumă a provenit de la CET Govora, aproape 1,4 milioane de euro, cam cât contractele de la Rovinari şi Turceni laolaltă. Aceste informaţii apar într-un raport al ANAF întocmit în urma unor controale efectuate la complexurile energetice din Gorj. Conform documentului, cei mai mulţi bani a luat Şova de la CET Govora, 6,48 mil. lei, apoi urmând alte firme de stat: CE Turceni – 3,98 mil. lei, MFA Mizil – 3,6 mil. lei, CE Rovinari – 3,09 mil. lei, Electrica – 2,9 mil. lei, Electrica Serv – 1,8 mil. lei etc. Cele mai grase contracte au fost realizate în Oltenia, mai precis Gorj, fieful politic al lui Victor Ponta.
«Cheltuiala e legală»
Unul dintre cei mai longevivi directori, Mihai Bălan a demisionat în primăvara acestui an, locul său fiind ocupat interimar de fostul director comercial, Doru Constantin. Într-un comunicat de presă, acesta a arătat punctual că toate sumele de bani, considerate de inspectorii ANAF ca fiind cheltuite ilegal, au o justificare legală.
Senatorii, la un pas să-l trimită după gratii, după ce de două ori l-au iertat
Pentru fostul ministru al transporturilor, senatorul PSD Dan Şova, săptămâna aceasta se anunţa una de foc, întrucât procurorii DNA au cerut încuviinţarea Senatului pentru ridicarea imunităţii şi arestarea sa.
Dan Şova se află la cea de-a treia cerere de ridicare a imunităţii sale parlamentare, celelalte două neavând succes, întrucât colegii săi l-au ferit de brăţările reci ale procurorilor. Dacă de două ori i-a mers, se pare că de această dată nu va scăpa de arestare, deoarece colegii săi sunt mai hotărâţi ca niciodată să nu se mai pună scut în faţa justiţiei. Astfel, liberalii au declarat că vor vota pentru arestarea lui Dan Şova, iar pesediştii se vor conforma şi ei, după cum ne-au declarat mai mulţi senatori socialdemocraţi. “Acum, că Victor Ponta, prietenul lui Şova, nu mai este liderul nostru, nimic nu ne împiedică să votăm «pentru». Oricum, Dan Şova a dat dovadă de o mare aroganţă faţă de noi pe vremea când era ministru şi nu numai. Nu băga pe nimeni în seamă. Numai pentru amicii lui era de găsit. Din respect pentru Victor Ponta, am votat împotriva arestării, dar acum, gata”, ne-a spus un senator PSD.
Iubita lui, operată de urgenţă
Probleme nu are doar senatorul PSD, care îşi poate pierde libertatea în câteva zile, ci şi deputata Cătălina Ştefănescu, iubita lui, care a ajuns “la cuţit”. Ea a suferit recent o operaţie destul de complicată. “Am avut o problemă endocrină care a determinat decizia medicală de scoatere a glandei tiroide. Am făcut această operaţie la Institutul Naţional de Endocrinologie C. I. Parhon”, a declarat deputatul PSD, Cătălina Ştefănescu. l
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro