Melitopol a fost primul mare oraș din Ucraina ocupat de forțele ruse. S-a întâmplat din a 3-a zi de război, 27 februarie.
Lumea a ieșit la proteste pașnice din această cauză, dar și după ce rușii au răpit mai multe persoane, printre care edilul localității, Ivan Fedorov.
Cu acesta eliberat în cele din urmă, rușii au continuat, spun ucrainenii, să-și facă de cap în urbea de 156.000 locuitori din regiunea Zaporojie, aflată la câteva zeci de kilometri de Marea Azov, la distanțe aproximativ egale între Herson și Mariupol.
Ultimul gest al rușilor, înfăptuit miercuri, 13 aprilie, ar fi fost furtul banilor de pensii și ajutoare pentru persoane cu o situație precară direct din reprezentanțele UkrPoșta (poșta ucraineană) din Melitopol.
Anunțul a fost făcut de Liudmila Denisova, avocatul poporului din Ucraina, în același timp responsabilă cu drepturile omului în Rada (parlamentul) ucrainean.
„Orice persoană care a săvârșit un astfel de act trebuie pedepsită”
Conform Hromadske, publicația care citează canalul oficial de Telegram al oficialului ucrainean, „trupele ruse, însușindu-și pensiile și fondurile de asigurări sociale, le-au încălcat ucrainenilor dreptul la posesia pașnică a proprietăților lor și i-au lăsat fără mijloace de subzistență, provocând o criză umanitară în teritoriile ocupate”.
Denisova a adăugat că „deținerea oricărei proprietăți fără acordul proprietarului său pentru uz personal este un jaf, care, conform Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, este o crimă de război. Orice persoană care a săvârșit un astfel de act este responsabilă și trebuie pedepsită”.
Ea a anunțat că a cerut deja Comisiei de Anchetă a Organizației Națiunilor Unite (ONU) să țină cont de încălcările legii înfăptuite de ruși.
Foto: Hepta