Protestele din Africa de Sud au izbucnit după ce fostul președinte, Jacob Zuma, a fost condamnat la 15 luni de închisoare, după ce a refuzat să se prezinte în instanță pentru a da declarații privind acuzațiile de corupție ce îi sunt aduse pentru cei nouă ani petrecuți în fruntea statului.
Manifestațiile s-au transformat în violențe, confruntări armate și jafuri. În ciuda apelurilor autorităților, dar și a creșterii numărului de soldați din stradă, violențele s-au intensificat. Un prim bilanț se ridică la 72 de morți, dar și 1.300 de arestări.
În centrul orașului Durban, cel mai mare oraș din regiunea KwaZulu-Natal, au existat jafuri pe scară largă, iar unii paramedici care interveneau pentru a ajuta răniții au fost atacați.
Imagini filmate din elicoptere arătau incendii de amploare și sute de oameni care alergau în jurul depozitelor, magazinelor și fabricilor de la periferie.
Numeroase afaceri și centre comerciale au fost închise ca măsură de precauție, în timp ce numeroase apeluri false au generat panică în mall-urile din Johannesburg și nu numai.
Sub imperiul fricii, numeroase persoane au cumpărat combustibil și alimente în cantități mari, situație care generează probleme din cauza penuriei generate de întreruperea lanțurilor de aprovizionare.
Ministrul responsabil cu poliția a dat asigurări că forțele de ordine sunt în control și vor face față situației, în timp ce a făcut pentru respectarea măsurilor anti-Covid, având în vedere că țara se confruntă cu un al treilea val de infecții.
Marți, pentru a doua zi consecutiv, președintele Ramaphosa s-a adresat populației, afirmând că le cere cu „inima îndurerată” să respecte legea.
Povestea celor prinși în mijlocul violențelor
Ian, o persoană care a vorbit pentru BBC fără să-și dea numele real, povestește că a dormit una sau două ore în ultimele trei nopți din cauza violențelor și a rezistat datorită băuturilor energizante. El lucrează la o firmă de securitate privată.
„Suntem în mijlocul focului”, spune el, în timp ce recunoaște că au încetat să mai oprească jafurile și acum doar protejează comunitățile.
„Mergem în locuri în care doar ne uităm la ei cum fură, nu ne implicăm pentru a nu fi răniți”, spune el, precizând că a auzit de trei agenți de securitate care au fost uciși.
Într-o altă zonă din Durban, o femeie se pregătește să conducă 20 de minute pentru a ajunge la familia sa, care locuiește într-un cartier grav afectat de violențe. Ea nu este sigură că va reuși să ajungă sau va fi oprită de blocajele protestatarilor.
„Mă simt ca într-o zonă de război cu focuri de armă, incendii și fum peste tot, în ultimele două zile”, a precizat femeia, fără să își dea numele.
Jayshree Parasuramen, reporter de trafic de pe elicopterul East Coast Radio, povestește că a văzut fabrici arzând, camioane mutate pentru a bloca drumuri și mii de oameni care jefuiau magazine și depozite.
„Au format un scut în jurul zonelor pe care le jefuiau”, explică Parasuramen. „Intrările și ieșirile au fost blocate și o mulțime de oameni se înghesuiau în jurul zonei respective pentru a nu permite trecerea nimănui.”
Oamenii, spune ea, erau „puternic înarmați”.
„Numărul de focuri de armă pe care le-am putut auzi a fost incredibil și apoi bombe pe benzină. Nici nu am putut să rulăm în jurul acelor zone din cauza focurilor de armă”, explică Parasuramen.
Oficialii, inclusiv președintele Ramaphosa, au arătat că protestele generate de condamnarea lui Jacob Zuma au fost deturnate.
Nivelul ridicat de șomaj din Africa de Sud și diviziunile economice puternice post-apartheid sunt văzute drept cauze importante pentru creșterea violenței. Situația economică din acest stat a fost înrăutățită de pandemia care i-a impus pe mulți sub pragul sărăciei.
Un ritm deja lent de vaccinări anti-Covid s-a oprit întrucât centrele medicale au fost nevoite să închidă ușile ca măsură de prevenție. Șomajul oficial a fost de aproape 33% în primele trei luni ale acestui an.