„Vă spun aici, Statele Unite au părăsit OMS, o să analizăm şi noi, în viitor (…). Fie OMS funcţionează fără părtinire ideologică, fie o părăsim şi noi. Nu avem nevoie de persoane din exterior pentru a-şi exprima părerile despre sănătatea de aici”, a declarat preşedintele brazilian.
Întrebată despre eforturile de relaxare a măsurilor de distanţare socială din Brazilia, în pofida creşterii zilnice a ratei mortalităţii şi a numărului de infectări, purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, declarase, vineri, că un criteriu important îl reprezintă încetinirea transmiterii bolii.
„Epidemia, focarul în America Latină sunt profund, profund îngrijorătoare”, a declarat Harris într-o conferinţă de presă la Geneva. Printre cele şase criterii cheie ce trebuie respectate pentru a relaxa măsurile restrictive „una, în mod ideal, este ca transmiterea să fie în scădere”.
Brazilia a urcat joi pe locul al treilea la nivel global în privinţa deceselor cauzate de COVID-19, devansând Italia şi ajungând vineri să raporteze un total de 35.026 de morţi.
Atitudinea preşedintelui Bolsonaro, de negare constantă a riscurilor pandemiei pentru sănătatea publică, precum şi insistenţa sa pentru eliminare măsurilor prin care s-a instaurat carantina i-au atras acestuia critici din partea întregului spectru politic din Brazilia, unii acuzându-l că foloseşte criza pentru a submina instituţiile democratice. Însă mulţi din aceşti critici au păreri împărţite cu privire la siguranţa şi eficacitatea demonstraţiilor anti-guvernamentale în toiul pandemiei, mai ales după ce un protest de dimensiuni reduse a primit un răspuns copleşitor din partea forţelor de poliţie la sfârşitul săptămânii trecute.