Forforta a început în Comănicea la scurt timp după ce reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Dolj au fost informați de prezența unui focar de pestă porcină africană în gospodăria unuia dintre localnici, Ion Gogoșanu. Lui i-au murit, în urmă cu trei săptămâni, o scroafă cu șapte purcei.
„Nu mai mâncau nimic, erau leșinați. A venit doctorul și a luat o bucată de carne din scroafă și a trimis-o la analize, dar mie nu mi-a zis nimeni nimic de vreun rezultat. Am aflat și eu de la știri. Nu mai am niciun porc în gospodărie”, povestește Ion Gogoșanu.
Vecinele acestuia au fost la un pas de leșin când au aflat decizia de miercuri dimineața a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Dolj: toate suinele din satul Comănice vor fi sacrificate.
„Cum să îmi ia porcii din bătătură? Că eu sunt bătrână, am 71 de ani, merg în ciomag ca să le dau de mâncare la porci și porcii mei sunt sănătoși. Cum să ia porcii mei ? …. N-are cum să ia porcii. Eu, când mi-or lua porcii, mor! Nu mai pot! Dacă ei mănâncă, dacă nu au nimic … de aseară, de când am aflat, o țin în plâns, sunt cu inima … eu cred că mor până diseară, mor înaintea porcilor”, se jelește una dintre localnice.
Bărbatul acesteia e îngrijorat și de soarta animalelor din coteț, dar și de a nevestei lui: „Du-te, fă, în casă, în deal, dacă îți vine să mori! …. Eu auzii altceva la fata mea, care e poștăriță, că nu ne omoară animalele, așa a citit ea pe internet”.
Specialiștii DSV Dolj, ținuți la marginea satului
La cele două intrări în satul Comănicea, jandarmii și reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Dolj au instituit filtre pentru a verifica autoturismele. Până miercuri la prânz, niciuna dintre mașinile care intrau sau ieșeau din localitate nu erau dezinfectate. Lângă aceștia se aflau însă sătenii care așteptau vești.
„Eu acuma vin de la Prefectură, am fost la ședință, s-a hotărât … (n.red. edilul ezită să transmită decizia de sacrificare în masă a animalelor) … se sacrifică tot efectivul de porci din Comănicea …. stați și ascultați-mă, după ce mă ascultați, puteți să îmi puneți și întrebări …se va despăgubi fiecare persoană în parte în termen de 30 zile”, le transmite oamenilor primarul comunei Secu, Dan Victor-Marian.
Edilul este întrerupt de una dintre localnice: „Nu, nu, nu merge așa, mie să îmi ia porcu, să îmi dea banul, și să nu îmi dea cinci lei pe kilogram”.
Oamenii revoltați nu îl lasă pe primar să își transmită mesajul, și nici nu se lasă convinși ca specialiștii veterinari să intre în curțile lor.
„Prefectul să vină încoace! Păi decide el să dau eu porcul meu care trebuie să ajungă la copii? Păi el nu vede că noi nu avem nici asfalt aici, vor să ne ia și animalele. Nu intră nimeni în curte! Nu dă nimeni bani la copiii mei să mănânce!”, țipă în gura mare una dintre localnice.
De partea oamenilor este și viceprimarul Viorel Țîrei, care are și el în gospodărie vreo 15 porci.
„Eu cred că nu e în regulă, eu cred că această pestă porcină e undeva fabricată. Dacă nu e fabricată, să ne demonstreze că e adevărată! Adică, să se ia probe de sânge de autoritatea sanitar-veterinară din zona imediată a gospodăriei celui în cauză și dacă se confirmă, oricine înțelege că animalul trebuie sacrificat”, susține viceprimarul comunei Secu.
Spiritele nu s-au liniștit nici până după-amiază, când în localitate și-au făcut apariția militarii craioveni, aceștia urmând să care animalele moarte către groapa unde porcii vor fi înhumați.
Citește și:
OPINIE / Minciunile de milioane de euro ale transportatorilor din Ilfov. O perdea de fum care ascunde, de fapt, un business de milioane