James Comey a povestit o întâlnire privată, care a avut loc pe 14 februarie, în Biroul OVal. Fostul director al FBI a scris că Trump i-a vorbit despre ancheta cu privire la Michael Flynn şi i-a spus ”sper că veţi putea să găsiţi o modalitate de abandonare a acesteia, de a-l lăsa în pace pe Flynn. Este un om bun”.
Potrivit lui Comey, această cerere se referea la investigaţia referitoare la ”false declaraţii ale domnului Flynn cu privire la conversaţiile sale cu ambasadorul rus, în decembrie”, nu la ancheta mai largă cu privire la o eventuală complicitate între Rusia şi echipa de campanie a republicanului.
”Era totodată foarte îngrijorător, dat fiind rolul FBI de serviciu de investigaţii independent”, scrie Comey.
El povesteşte, de asemenea, în detaliu, cina de la Casa Albă, de pe 27 ianuarie, în cursul căreia Donald Trump i-ar fi spus ”am nevoie de loialitate, mă aştept la loialitate”. ”Nu am mişcat, vorbit sau mi-am schimbat expresia faţei”, scrie fostul şef al poliţiei federale, evocând ”o tăcere jenantă”. La sfârșitul mesei, Donald Trump a reluat problema loialităţii, moment în care Comey i-a răspuns că ”va avea întotdeauna onestitate din partea sa”, acceptând apoi cererea lui Trump a unei ”onestităţi loiale”.
Declarația de șapte pagini a fost publicată de Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului, în contextul în care fostul director al FBI urmează să fie audiat public în câteva ore. El a confirmat, de asemenea, că a consemnat în note conţinutul conversaţiilor sale cu preşedintele american, aşa cum au dezvăluit mai multe publicaţii.
„Pot să-mi amintesc nouă conversații cu președintele Trump, în ultimele patru luni – trei în persoană și șase la telefon”, a mai scris James Comey, care a notat că de când a devenit director FBI a avut două astfel de conversații cu Barack Obama, în timpul mandatului acestuia.
Demiterea lui James Comey a provocat un adevărat scandal pe scena politică americană. Consilieri de la Casa Albă au încercat să ofere unele justificări privind decizia, însă ulterior Donald Trump a recunoscut că l-a demis pe Comey din cauza investigaţiei sale cu privire la implicarea agenţilor ruşi în alegerile prezidenţiale din Statele Unite.
Departamentul de Justiţie a numit inclusiv un procuror special pentru a conduce investigaţia cu privire la implicarea ruşilor în alegerile prezidenţiale.
Citește și:
- Concedierea lui James Comey este “cea mai imprevizilă și periculoasă decizie” a lui Donald Trump
- Scrisoarea prin care fostul șef FBI își ia rămas bun de la angajați
- Donald Trump, despre concedierea directorului FBI: “Când lucrurile se vor liniști, îmi vor mulțumi”
- Vladimir Putin a făcut primele declarații despre demiterea directorului FBI
- Șeful interimar al FBI promite să dea în vileag orice încercare a bloca ancheta privind interferența rusă