Cutfield, în vârstă de 51 de ani, era șeful echipajului ambarcațiunii cu vele care s-a scufundat pe 18 august, ucigând șase pasageri, inclusiv pe magnatul britanic Mike Lynch și pe fiica sa de 18 ani. De asemenea, bucătarul iahtului, Recaldo Thomas, a fost găsit mort.
Cutfield și alte 14 persoane au supraviețuit scufundării, inclusiv soția lui Lynch, Angela Bacares. Bărbatul, născut în Noua Zeelandă, nu este în arest, potrivit procurorilor italieni, dar nu poate părăsi Italia cât timp ancheta este în desfășurare.
Legea maritimă conferă căpitanului întreaga responsabilitate pentru navă, echipaj și pentru toți cei aflați la bord, potrivit Reuters.
Plasarea sub anchetă a căpitanului de origine neozeelandeză nu presupune şi inculparea sa.
James Cutfield este anchetat în acest caz de omor din culpă şi naufragiu, conform presei italiene.
O posibilă neglijență
Chiar dacă iahtul a fost lovit de un fenomen meteorologic neaşteptat, este plauzibil ca infracţiunile de omor din culpă şi provocare a unui naufragiu să fi fost cauzate de neglijenţa căpitanului, conform procurorilor italieni.
Potrivit legilor maritime, căpitanul este pe deplin responsabil de starea vasului şi a echipajului, precum şi de siguranţa tuturor celor aflaţi la bord.
James Cutfield nu a făcut comentarii publice cu privire la dezastru.
„A fost un eveniment brusc şi neaşteptat”, a declarat procurorul din Termini Imerese, Raffaele Cammarano, care coordonează ancheta în cazul naufragiului, în care au mai murit Jonathan Bloomer, preşedintele băncii Morgan Stanley International, soţia sa Anne Elizabeth, avocatul lui Lynch, Chris Morvillo, soţia acestuia din urmă, Nada, şi bucătarul Recaldo Thomas.
Pasagerii nu au avut timp să scape
Pasagerii nu au avut timp să scape deoarece dormeau în cabinele lor la bordul superiahtului, a mai declarat procurorul. Cincisprezece persoane au fost salvate, printre care soţia lui Lynch, Angela Bacares.
Anchetatorii au avertizat că circumstanțele scufundării rămân în mare parte neclare, inclusiv dacă a existat o cutie neagră la bordul navei și dacă unele dintre trapele navei au fost lăsate întredeschise, permițând intrarea apei, ceea ce ar explica de ce s-a scufundat atât de repede.
Magnatul în vârstă de 59 de ani, supranumit Bill Gates britanic, îşi invitase prietenii şi familiile acestora într-o croazieră pentru a sărbători încheierea cu succes a unei bătălii juridice de 12 ani pentru a-şi reabilita numele legat de vânzarea companiei Autonomy către Hewlett-Packard în 2011, în valoare de 11 miliarde de dolari, un proces de fraudă în Statele Unite, care l-ar fi putut costa ani de închisoare.
FOTO: Captură video/Youtube
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
MistyDo49 • 27.08.2024, 08:00
Regulile sunt dure pentru căpitani...Căpitanul părăsește nava ultimul! Se pare că nici el nu era treaz l-a primul șoc.
costelu • 26.08.2024, 21:50
Furtuna e de vină, nu comandantul iahtului, ăștia sânt niște nenorociți , procurorii.
huntnz • 26.08.2024, 23:45
costelu • 26.08.2024, 21:50
Furtuna e de vină, nu comandantul iahtului, ăștia sânt niște nenorociți , procurorii.
Pe bune, Costele? Pai eu navighez de 30 de ani si nu am vazut o mai mare lipsa de profesionalism decit a echipajelor de pe yacht-uri. Am luat in vapor de 35 de pasageri (un yacht/expedition) din Vung-tau si am avut "onoarea" de a ma intersecta cu "astia". Habar nu aveau sa foloseasca winch-urile de ancora dupa o luna la vapor. Lansarea barcii de salvare era un mister pt ei, ce drum de capa, ce sa stie despre stopa de lant cind se pune si cind nu, ce sa stie despre cum sa mearga cu cirma de avarie, ei nu aveau habar de nimic. Trageau de fiare in spatele puntii de comanda ca sa arate bine si vorbeau la telefon. Niste infatuati, carora le place sa se creada importanti si cred ca aia bogatii ii baga in seama. Promovati pe pile, pe menu-uri facute cu vin scump, pe vrajeala si pe hai sa fim de treaba. La noi era o vorba cind te boteza" sa nu fii cur..a si sa nu maninci ***". Dar vine un timp cind trebuie sa arati ce stii. Cind marea nu te mai iarta! Cum se zicea la n
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.