Iulian Adrian Paloșanu a fost condamnat, la finalul anului trecut, de Tribunalul Militar București la 2 ani de închisoare cu suspendare, pentru că a condus sub influența băuturilor alcoolice și a refuzat să îi fie recoltate probe de sânge.
Jandarmeria Română a anunțat cercetarea disciplinară a lui Paloșanu, abia după ce acesta a fost condamnat și Libertatea a scris despre caz pe 7 ianuarie.
Reprezentanții instituției nu au explicat de ce Jandarmeria a reacționat atât de târziu, în condițiile în care ofițerul încheiase acordul de recunoaștere a vinovăției încă de pe 26 octombrie 2022, iar actul a fost validat de Tribunalul Militar București pe 7 decembrie.
Răspunsul Jandarmeriei s-a schimbat în 12 zile: Ofițerul nu va mai fi cercetat prealabil
Libertatea a solicitat un punct de vedere Jandarmeriei Române. Ziarul a solicitat instituției, printre altele, să comunice care este motivul pentru care cercetarea prealabilă a fost dispusă la o lună după pronunțarea hotărârii Tribunalului Militar.
Dacă inițial (pe 7 ianuarie), oficialii instituției anunțau că „la nivelul Jandarmeriei Române se va dispune în perioada următoare cercetarea prealabilă a ofițerului”, în răspunsul comunicat pe 19 ianuarie se precizează că cercetarea disciplinară nu va mai avea loc.
Instituția indică statutul cadrelor militare, potrivit căruia constituie abateri disciplinare faptele săvârșite de către cadrele militare în legătură cu activitatea de serviciu.
Având în vedere fapta pentru care Tribunalul Militar a emis o sentință definitivă (faptă care nu a fost săvârșită în timpul programului de lucru sau în legătură cu atribuțiile specifice serviciului), la nivelul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române nu a fost identificat cadrul legal suplimentar pentru declanșarea cercetării prealabile în legătură cu aspectele menționate.
Răspunsul semnat de inspectorul general al Jandarmeriei Române, general de brigadă Alin Ionel Mastan:
Oficialii Jandarmeriei Române nu au precizat, în schimb, de ce nu au fost efectuate verificări în acest caz până în prezent.
Potrivit statutului cadrelor militare, sancțiunile disciplinare, dispuse în urma cercetării, se aplică în termen de cel mult 6 luni de la data constatării, dar nu mai mai târziu de 2 ani de la data săvârșirii faptei. De la incidentul în care a fost implicat lt. col. Paloșanu cu polițiștii rutieri au trecut 2 ani și 8 luni.
Șeful DPPI îl laudă pe Paloșanu în fața magistraților militari
Libertatea a consultat documentele din dosar, iar informațiile indică fără dubiu că Jandarmeria Română a știut că locotenent-colonel Paloșanu avea calitate de suspect în dosarul de la Parchetul Militar.
Cu toate acestea i s-a permis să candideze la concursul pentru ocuparea funcției de șef al Serviciului Evaluare de Risc și Sisteme Tehnice din cadrul Direcției Pază și Protecție Instituțională (DPPI), pe care l-a și câștigat, fiind numit în funcție la începutul anului 2022.
Șeful DPPI al Jandarmeriei Române, colonelul Francois Louis Dumitrescu, l-a susținut pe Paloșanu în cursul anchetei. A depus la dosar o caracterizare laudativă la adresa lui.
Aprecierile șefului direct au cântărit în soluția pe care a dat-o magistratul militar.
„Din înscrisurile în circumstanţiere aflate la dosarul cauzei, inclusiv din caracterizarea de serviciu întocmită de comandantul direct rezultă că inculpatul se încadrează în profilul militarului de carieră. Din înscrisurile în circumstanţiere reţinute rezultă împrejurarea că scopurile pedepsei se pot atinge şi fără executarea imediată a pedepsei, că experienţa judiciară este suficient de constrângătoare pentru a fi o garanţie pentru corijarea comportamentului inculpatului în viitor”, se arată în acordul de recunoaștere a vinovăției.
Precizarea privind caracterizarea favorabilă oferită de șeful direct ofițerului inculpat este considerată de conducerea Jandarmeriei „o evaluare subiectivă, fără a avea la bază un fundament juridic aflat în motivarea instanței”.
Au fost colegi la Academia de Poliție
Surse din cadrul instituției au declarat pentru Libertatea că Paloșanu și Dumitrescu aveau o relație apropiată și că cei doi au fost colegi de grupă la academie.
Potrivit datelor din dosar, Adrian Paloșanu a absolvit Academia de Poliție în 2006. Pe contul profesional LinkedIn, colonelul Dumitrescu menționează că a urmat cursurile Academiei de Poliție în perioada 2002-2006.
Ofițerul se înscrie la concurs în timp ce este anchetat
Infracțiunea pentru care a fost condamnat Paloșanu s-a petrecut pe 8 mai 2020. Dosarul a stat doi ani la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Pe 7 decembrie 2022, instanța militară a validat condamnarea și obligațiile stabilite lt. col. Adrian-Iulian Paloșanu: doi ani de închisoare cu suspendare cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani. Perioadă în care îi este interzis să conducă autovehicule și va trebui să efectueze 60 de zile de muncă în folosul comunității.
În paralel cu ancheta penală, la nivelul Jandarmeriei Române se declanșase procedura pentru organizarea concursului pentru funcția pe care lt. col. Paloșanu o ocupă în prezent.
Anunțul concursului a fost postat pe site-ul instituției pe 20 decembrie 2021, termenul-limită de depunere a dosarelor fiind 24 decembrie 2021.
Condițiile pentru concurs: să nu fie cercetat disciplinar
Deși era anchetat penal, având calitatea de suspect în dosar, lt. col. Paloșanu nu a fost și cercetat disciplinar, astfel că „nu a existat niciun temei legal care să nu îi permită participarea la concurs”, arată Jandarmeria în răspunsul său.
Potrivit metodologiei, pentru a ocupa funcția de șef al structurii, candidatul trebuia să fie ofițer care să aibă 10 ani vechime în muncă, în domeniul apărării, respectiv 5 ani vechime în sistemul de pază și protecție.
Printre documentele obligatorii necesare în dosarul de recrutare, candidatul era obligat să prezinte o adeverință de la structura de resurse umane în care să se menționeze, pe lângă aspectele legate de vechime și calificativele obținute de-a lungul carierei, și dacă este cercetat disciplinar sau dacă este pus la dispoziție.
Pe lângă evaluarea dosarelor, candidații urmau să susțină un interviu pe teme profesionale în fața comisiei de concurs în data de 25 ianuarie 2022.
Doi candidați, Paloșanu câștigă
La concurs se înscriu doi candidați. Numele acestora sunt anonimizate pe site-ul instituției. Unul dintre ei este însă chiar Adrian Iulian Paloșanu, urmărit penal.
Pe 17 ianuarie are loc evaluarea dosarelor. Unul dintre candidați este notat cu 2,30 celălalt – cu 2,45. La interviu, situația s-a schimbat, iar candidatul care a obținut punctaj mai mic la evaluarea dosarului profesional este notat cu 9,12, în timp ce contracandidatul este evaluat cu 7,65. Rezultatele nu sunt contestate și devin definitive.
Pe 21 februarie 2022, Paloșanu completează declarația de avere, pe care avea obligația să o depună în termen de 30 de zile de la numirea în funcție. În documente, consemnează că este șef Serviciu I în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Referitor la participarea ofițerului la concurs, conducerea Jandarmeriei menționează în răspunsul trimis ziarului că la data constituirii dosarului profesional (7 ianuarie 2022) și data numirii în funcție (10 februarie 2022), lt. col. Paloșanu îndeplinea toate condițiile privind participarea, neexistând impedimente referitoare la condițiile înscrierii la concurs.
Salariu de excelență, în timp ce era anchetat de procurorii militari
Caracterizat de superior în fața procurorilor militari drept un militar de carieră, lt. col. Iulian Adrian Paloșanu a fost remunerat cu salariu de excelență în cursul anchetei.
„Ofițerul a beneficiat în anumite intervale de timp, în perioada 2020-2022, de majorarea salarială acordată personalului militar care execută lucrări de excepție sau misiuni speciale. Menționăm că locotenent colonel Paloșanu Iulian Adrian a beneficiat de dreptul salarial la care am făcut referire mai sus în urma analizării activității profesionale a acestuia”, se arată în răspunsul comunicat la solicitarea ziarului.