Inaugurarea s-a făcut în prezenţa colonel dr. Mircea Olaru, şeful Jandarmeriei Române şi a şefului structurii de reprezentare pentru Jandarmeria Română a Ambasadei Franţei, maior Etienne Peltier.
Datorită cooperării deosebite şi strânsei legături cu Jandarmeria Franceză, cât şi a existenţei unor practici comune de pregătire, a fost posibilă realizarea unei săli de alpinism performante, care pune accentul atât pe dezvoltarea forţei cât şi a aptitudinilor tehnice ale luptătorilor.
Utilizarea sălii va duce la îmbinarea tehnicilor de alpinism montan pentru executarea intervenţiei antiteroriste, călirea fizică şi psihică a luptătorilor, formarea luptătorilor pentru găsirea unor soluţii şi variante noi de acţiune în vederea ieşirii din situaţii de urgenţă, executarea de antrenamente pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, salvare-evacuare, creşterea încrederii în sine, în forţele proprii.
Sala are următoarele dotări: panouri prevăzute cu trasee de căţărare pentru începători (trasee pe care se pot învăţa toate procedeele utilizate în instrucţia alpină, panou cu 4 trasee de căţărare avansaţi, care imită diferite forme de relief surplombat, urcare pe scara speologică; coborâre pe fast-rope; atelier de coborâre în rapel, care imită coborârea după terasa unui bloc, cabluri orizontale, duble, ce pot fi întrebuinţate la traversarea folosind diferite procedee şi urbane, trecere în căţărare verticală, acoperişul înclinat al unei case; tehnici (pe burtă, în picioare, folosind unul sau două cabluri).
În viitor, sala va mai fi dotată cu o traversare gen brână (folosire prize artificiale de alpinism), traversare prin opoziţie (folosirea braţelor şi picioarelor), amenajarea unui tavan pentru folosirea scăriţelor, imitarea unei machete de elicopter pentru exerciţii de desant şi coborâre în rapel.