Fost boxer profesionist, Iwao Hakamada a stat 46 de ani în închisoare, cel mai lung timp petrecut în spatele gratiilor de un deținut condamnat la moarte din întreaga lume, până când a fost eliberat în 2014, după ce au apărut noi dovezi și s-a dispus rejudecarea cazului.
Iwao Hakamada și-a susținut în mod constant nevinovăția și a spus că anchetatorii l-au forțat să mărturisească, în timp ce avocații săi au pretins că poliția a fabricat dovezi.
Nu se știe dacă procurorii vor face apel împotriva verdictului de nevinovăție anunțat, joi, de un tribunal din Japonia, dar avocații bărbatului i-au îndemnat pe procurori să nu conteste decizia, a transmis agenția de presă Kyodo și de alte instituții media japoneze.
„De atât timp, purtăm o bătălie care a părut fără sfârșit. Dar de data aceasta, cred că se va rezolva”, a declarat Hideko, sora lui Iwao Hakamada, în vârstă de 91, înaintea verdictului.
Procurorii au cerut din nou pedeapsa capitală
Procurorii au cerut din nou pedeapsa cu moartea, dar experții juridici au sugerat că inculpatul va fi achitat, prezentând alte patru procese care au implicat deținuți condamnați la moarte în Japonia postbelică, în care toate condamnările le-au fost anulate.
Hakamada, a cărui sănătate fizică și psihică s-a deteriorat în timpul lungii sale încarcerări, nu a fost prezent la decizia de joi, dar a fost reprezentat de sora sa în timpul rejudecării procesului.
Decizia instanței s-a bazat pe fiabilitatea hainelor pătate de sânge pe care procurorii au spus că Hakamada le purta în momentul crimei, de la o fabrică de miso (aliment tradițional japonez preparat din boabe de soia și orez), unde era angajat.
Când s-a dispus rejudecarea cazului în martie 2023, după ani de certuri juridice, Înalta Curte de la Tokyo a declarat că există o mare posibilitate ca hainele să fi fost puse într-un rezervor de miso de către anchetatori.
De asemenea, avocații apărării au susținut că testele ADN de pe haine au dovedit că sângele nu este al lui Hakamada.
Înalta instanță a decis inițial să nu redeschidă cazul lui Hakamada – o cauză celebră pentru cei care se opun pedepsei capitale -, dar și-a anulat decizia după ce instanța supremă a ordonat să o reconsidere, în 2020.
Iwao Hakamada a negat inițial că a jefuit și a înjunghiat mortal victimele, dar a mărturisit crimele după ceea ce a descris mai târziu drept un interogatoriu brutal al poliției, care a inclus și bătăile.
Cazul lui Hakamada este „doar unul dintre nenumăratele exemple ale așa-numitului sistem de «justiție pentru ostatici» din Japonia”, a declarat Teppei Kasai, ofițer de program pentru Asia pentru Human Rights Watch.
„Suspecții sunt forțați să mărturisească prin perioade lungi și arbitrare de detenție și există adesea „intimidare în timpul interogatoriilor”, a adăugat Teppei Kasai.
Deținuții condamnați la moarte din Japonia – una dintre cele două țări din G7, împreună cu SUA, care menține pedeapsa cu moartea – sunt anunțați de execuție, prin spânzurare, cu doar câteva ore înainte și nu au ocazia să vorbească cu avocații sau cu familiile lor. Ultima lor discuție este de obicei cu un preot budist.
Pedeapsa cu moartea este însă sprijinită public în Japonia. Potrivit unui sondaj realizat în 2019, 80% dintre respondenți consideră necesară pedeapsa capitală, în timp ce doar 9% susțin abolirea ei.
Foto: Profimedia