Japonezii au devenit cel mai varstnic popor din lume, trecand inaintea italienilor, din cauza numarului crescut de persoane avansate in varsta si al numarului mic de nasteri, indica rezultatele unui recensamant recent, citat de Kyodo, AFP si AP. Germania si Italia ocupa locurile imediat urmatoare pe plan mondial din punct de vedere al imbatranirii populatiei.
Proportia persoanelor cu varste de peste 65 de ani reprezenta, la nivelul anului 2005, 21% din ansamblul populatiei japoneze, respectiv 26,82 milioane de persoane din totalul de 127,76 milioane. In prezent, numarul batranilor niponi a atins nivelul de 24,7% din totalul populatiei, fapt ce plaseaza Japonia inaintea Italiei, unde batranii reprezinta 20% din totalul populatiei, si Germaniei, cu 18,8% din populatie.
Potrivit expertilor, situatia demografica actuala a arhipelagului nipon este departe de criza cu care s-a confruntat la inceputul secolului XXI.
Pe de alta parte, proportia japonezilor cu varsta de 14 ani sau sub aceasta varsta a atins cel mai scazut nivel, ajungand la 13,6%, adica 17,40 milioane de adolescenti. In timp ce, in Italia, 14% din populatie este in varsta de 14 ani sau mai putin, iar in Germania categoria respectiva reprezinta 14,3%.
La ultimul recensamant realizat in Japonia s-a constatat o crestere a numarului celibatarilor, care este de 60 la suta in randul femeilor intre 25 si 29 de ani si de 32,6 la suta la femeile cu varste cuprinse intre 30 si 34 de ani.
Pentru a opri declinul demografic din ce in ce mai pronuntat, guvernul de la Tokio a anuntat o serie de masuri, in principal de sprijinire a mamelor aflate in activitate.
Akita, cea mai varstnica zona
Cel mai mare numar de varstnici a fost inregistrat in prefecturile Akita, 28,1%, Shimane, 28,0% si Kochi de 27,1%, precizeaza Kyodo. Pe de alta parte, recentul recensamant realizat in Japonia indica o crestere a numarului celibatarilor, care este de 60% in randul femeilor intre 25 si 29 de ani si de 32,6% la femeile cu varste intre 30 si 34 de ani. Barbatii japonezi sunt chiar mai reticenti la ideea de casatorie, 47,7% dintre cei cu varste intre 30 si 34 de ani fiind celibatari, mai mult cu 4,8% decat in 2000.
Cursuri de intinerire pentru pensionari
In cadrul programelor de recuperare a persoanelor in varsta, autoritatile nipone au demarat o serie ampla de actiuni menite sa ii faca pe cei cu varste de peste 65 de ani sa uite ca sunt batrani.
Astfel, in orasul Hamamatsu, au fost organizate cursuri de muzica de camera, prilej cu care participantii au declarat ca incearca sa impiedice atat imbatranirea psihica, cat si cea fizica. In cadrul aceluiasi program, Fumie Takino, de 73 de ani, a infiintat un grup de majorete pentru femeile in varsta. Grupul de 27 de majorete are deja o vechime de 10 ani de activitate, facandu-se remarcat in spectacole organizate in capitala Japoniei. Pe de alta parte, un centru de sanatate din Osaka a pornit un experiment in cadrul caruia persoanele in varsta participa la cursuri de ras. Programul a fost lansat la propunerea geneticianului japonez Kazuo Murakami, care e convins ca rasul si veselia sunt esentiale pentru o viata lunga si sanatoasa.